Smart teknik stödjer farledshållning

Publicerad 14.5.2021

Inom farledshållning används smart teknik för att stödja navigationssäkerheten och uppföljningen av farlederna. Tekniken gör det lättare att övervaka säkerhetsanordningar som är placerade i farleder och gör det möjligt att effektivt samla in nyttig information via dem.

Vad är farledshållning? 

Farledshållning består av underhåll av säkerhetsanordningar för sjöfarten samt reparations-, iståndsättnings- och byggåtgärder för dessa. Till underhållet av farleder hör också muddringar samt planering och undersökningar som betjänar underhållet. Trafikledsverket har ca 25 000 säkerhetsanordningar som är utplacerade på olika håll i finska havs- och insjöområden. 

Smart teknik inom farledshållning 

Inom farledshållning har saker och ting automatiserats och övervakningen underlättas betydligt med hjälp av olika smarta tekniker. Samtidigt administreras via datasystem de data som samlas in från säkerhetsanordningar.

”Den största nyttan med fjärrövervakning är att säkerheten förbättras inom sjöfarten på grund av att säkerhetsanordningarna ger snabb tillgång till och förutseende av felinformation. Också farledsanvändaren får en bättre situationsmedvetenhet. I bästa fall kan ett eventuellt fel förutses redan innan det uppstår, varvid korrigerande åtgärder kan vidtas innan felet syns för sjöfarande”, säger Joonatan Ahlroos, sakkunnig i farledshållning.

Fjärrövervakning

Inom farledshållning kan man med hjälp av fjärrövervakning få information om säkerhetsanordningens funktion samt om eventuella fel. Säkerhetsanordningen skickar en gång om dygnet en rapport till fjärrövervakningen med information om till exempel batteriets spänning, lystid, produktion av solenergi och temperatur. Om lampan inte fungerar eller om en flytande säkerhetsanordning har flyttats från sitt läge, skickas ett felmeddelande omedelbart. 

Cirka 7 % av Trafikledsverket säkerhetsanordningar är fjärrövervakade. Användningen av fjärrövervakning i sin nuvarande form inleddes 2008 genom ett pilotprojekt, varefter antalet fjärrövervakade anordningar har ökat kraftigt fram till dessa dagar. Fjärrövervakning används nuförtiden också vid prickar utan belysning.  

Fjärrstyrning 

En säkerhetsanordning kan utöver fjärrövervakad också vara fjärrstyrd, vilket innebär att anordningens ljus kan fjärrstyras. Med fjärrstyrning kan lampor vid behov också tändas på dagtid. Lampornas effekt kan också justeras högre, till exempel när siktförhållandena är dåliga på grund av dimma eller regn. 

Normalt fungerar lamporna automatiskt genom en dagsljusomkopplare och med den ljuseffekt som krävs för att uppnå den nominella lysvidd som anges i fyrförteckningen. Styrningen av lamporna sker manuellt från VTS-centralen, men även möjligheten till automatisk justering undersöks. Detta kan innebära att justeringen av ljusen sker av sig själv, till exempel beroende på siktförhållanden eller trafiktäthet.  

De första fjärrstyrda anordningarna infördes 2016. För närvarande finns fjärrstyrda säkerhetsanordningar installerade på fyra olika områden: Farleden i Färjsundet, Raumos södra farled, farleden Haukivesi–Joensuu och utanför Mussalö 

Analys genom säkerhetsanordningar

Fjärrövervakade säkerhetsanordningar levererar dagligen lägesinformation till Trafikledsverkets datagränssnitt, där den kan utnyttjas i olika informationssystem. Ett sådant system är Reimari som är en serviceapp för farledshållning. Reimari har nyligen förnyats och kan numera också användas med en mobilapp.  

På grund av det stora antalet säkerhetsanordningar är det mycket arbetsamt, rentav omöjligt, att manuellt gå igenom informationen. Ett annat viktigt system är därför Trafikledsverkets analystjänst, som går igenom information automatiskt och upptäcker omständigheter som kräver uppmärksamhet. Tjänsten ger en snabb överblick över säkerhetsanordningarnas tillstånd och med hjälp av informationen kan den genom att förutse servicebehovet till exempel förhindra att anordningen får fel.  

Den analys som samlas in om säkerhetsanordningar och dess kontrollverktyg vidareutvecklas. Avsikten är att i ett senare skede göra verktygen tillgängliga också för entreprenörer inom farledshållning. 

Mätning av förhållanden 

Trafikledsverket har också i någon omfattning installerat våg- och flödesmätare på olika områden. I allmänhet görs installationerna på farledsanvändarnas önskemål i besvärliga vattenområden, till exempel i trånga sund.  
 

Mer information: 

Projektchef, farledshållning 
Joonatan Ahlroos
tfn 029 534 3216
[email protected]

Sakkunnig, farledshållning 
Sami Lasma 
tfn 029 534 3341
[email protected]


Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv