Ouppmärksamhet äventyrar säkerheten vid plankorsningar

Publicerad 14.4.2025 8.45

Trafikledsverket och dess samarbetspartner påminner om att vägtrafikanternas beteende har en central roll i förebyggandet av plankorsningsolyckor. Särskilt ouppmärksamhet, till exempel användning av telefonen vid körning, är en stor riskfaktor även vid plankorsningar. Finländarna använder telefonen i ratten betydligt mer än det europeiska genomsnittet.

Vägtrafikanternas observationsfel ligger ofta bakom plankorsningsolyckor. Risken för observationsfel ökar om vägtrafikanten inte fokuserar på sin viktigaste uppgift, dvs. att röra sig tryggt. Till exempel underskattar många fordonsförare den fara som användningen av telefon medför, trots att ouppmärksamhet enligt undersökningar åtminstone fördubblar risken för att råka ut för en olycka.

I en internationell undersökning berättade finländarna att de använder telefonen betydligt mer under körningen än européerna i genomsnitt. Upp till två av fem (39,6 %) finländare berättar att de läst meddelanden eller bläddrat i sociala medier medan de kör. Det europeiska genomsnittet var klart lägre, 23,2 procent.

”Om man försöker göra två saker samtidigt, gör man det ena eller båda sämre. Att titta på telefonen mitt under körningen stör alltid körprestationen även om föraren påstår något annat. Ouppmärksamhet stör inte bara observationerna, utan också förmågan att verka i trafikens snabba tempo överlag", påminner Toni Vuoristo, planerare vid Trafikskyddet.

Tåget kan inte väja

Farliga situationer kan uppstå särskilt vid plankorsningar där det inte finns någon plankorsningsanläggning, till exempel bommar, som varnar för materiel som rör sig på banan. På dessa ställen är det ytterst viktigt att trafikanterna är uppmärksamma. För närvarande saknar cirka 71 procent av plankorsningarna en plankorsningsanläggning.

”Tåget kan inte väja. Vem som helst som rör sig på vägen kan råka ut för en plankorsningsolycka, särskilt om man koncentrerar sig på något annat än trafiken. I en plankorsning ska man agera som i trafiken i övrigt: observera, förutse och fundera på om du hinner och ryms över på ett säkert sätt. Om tåget redan är på väg eller bommarna är på väg ner är det alldeles för sent att börja ta sig över järnvägen”, påminner säkerhetsexpert Kaisa-Elina Porras vid Trafikledsverket.

Trafikbeteendet har en direkt inverkan på plankorsningsolyckor. Ingen får ha så bråttom att man utsätter sig för en risk när man korsar järnvägen. Om det till exempel uppstår köer framför en plankorsning måste varje förare själv säkerställa att det är säkert att korsa järnvägen.

”Föraren kan förutom av att använda telefonen bli distraherad av många andra orsaker, såsom att diskutera med passagerarna eller underhålla barnen. Även hälsotillståndet, rusmedel, läkemedel, nedsatt hörsel eller syn, starka känslor, brådska och rutinmässighet kan påverka observationen av miljön och öka risken för observationsfel”, nämner specialsakkunnig Anne Silla vid Transport- och kommunikationsverket Traficom.

Plankorsningskampanjen syns och hörs på våren, sommaren och hösten

Trafikledsverket och dess partner driver även i år en kampanj för plankorsningssäkerheten. Temat dåliga skämt som får en att stanna upp syns och hörs flera gånger under året i olika medier och riktat till olika målgrupper. Nu på våren ligger tyngdpunkten på radiokampanjen.

Plankorsningskampanjen har genomförts i samarbete med Trafikledsverket, Traficom, Trafikskyddet, polisen, Vägföreningen i Finland rf, Finlands Bilskoleförbund rf, VR samt projektet Nuorisotyö raiteilla.

Mer information:

säkerhetsexpert Kaisa-Elina Porras, Trafikledsverket
tfn 029 534 3864
[email protected]

planerare Toni Vuoristo, Trafikskyddet
tfn 020 7282 349
[email protected]

specialsakkunnig, Anne Silla, Transport- och kommunikationsverket Traficom
tfn 029 534 5420
[email protected]