Hoppa till innehåll

Mjölkbilen samlar in information om vägens skick

Publicerad 28.10.2015

Trafikverket, NTM-centralen i Norra Savolax och Valio har startat ett pilotprojekt som pågår till nästa sommar. I projektet skapar man beredskap att följa med lågtrafikerade vägars skick med hjälp av mjölkbilsförarnas observationer och mjölkbilarnas datasystem.

Kvaliteten på det riksomfattande vägunderhållet spelar en avgörande roll för att mjölkens hämtnings- och distributionskedja ska fungera året om.  Inom vägunderhållet beror utmaningarna på både trafikmängden på vägarna och på årstiden och väderleksförhållandena. Det är svårt att ständigt hålla särskilt det lågtrafikerade vägnätet i sådant skick att mjölkbilarnas tidtabeller håller och att riskerna för att mjölkbilen inte klarar av backarna eller fastnar på stället minimeras.

_ Vintertid är det först och främst en fråga om rätt tajmning av vägunderhållet. Vägarna till de mest avlägset belägna gårdarna måste plogas och vid behov sandas med beaktande av mölkbilarnas tidtabeller, påpekar Janne Lappalainen, projektchef vid NTM-centralen i Norra Savolax.

Lappalainen leder projektet, där man i det första skedet under den kommande vintern koncentrerar sig på mjölkbilsförarens lägesrapportering gällande vägförhållandena och på att utveckla och testa hur vinterunderhållet ska inriktas. Mjölkbilsförarna i Kiuruvesi och Idensalmi registrerar avvikelserna i bilens datasystem. Avsikten är att utnyttja informationen för att se till att vägunderhållet utförs i rätt tid.

_ För att rapporteringen ska vara systematisk och informationen nå dem som behöver den, d.v.s. vägunderhållsentreprenörerna och beställarna, har det krävts gediget datetekniskt kunnande. Med detta har Tieto Oy som deltar i projektet bidragit, berättar Tuovi Päiviö, NTM-direktör vid Trafikverket.

Hösta ledningen satte i gång projektet

Idén till projektet Idän maito som startade i oktober kläcktes på ett möte mellan Trafikverket och Valios ledning för drygt ett år sedan. Ett stående problem för det ledande meijeriföretaget har varit hur man ska få de dagliga mjölktransporterna att fungera tillräckligt säkert oberoende av förhållandena.

Efter att man löst problemen med snöröjning och sandning, uppstår nya problem under tjällossningstiden på våren.  Målen för projektet Idän maito har uppställts enligt denna uppdelning. Under våren utreder man med hjälp av mjölkbilarnas datasystem och förarnas observationer var och till vilka delar vägarnas skick, p.g.a. tjällossningen, kan störa mjölktransporterna.

_ Då rapporteringen görs av mycket erfarna förare kan man lita på att problemen som rapporteras gällande vägens skick är reella och måste åtgärdas, säger Tuovi Päiviö.

Enligt Päiviö ska informationsgången gällande vägarnas skick senare automatiseras, så att föraren inte särskilt behöver komma ihåg sin rapporteringsskyldighet. Det behövs ännu datatekniskt utvecklingsarbete för att man ska nå detta skede. Före det måste man försäkra sig om att rapporteringsförfarandet som tas i bruk fungerar i praktiken och inverkar på vägunderhållet.

_ Insamling av information av trafikanterna är också i en vidare bemärkelse ett av Trafikverkets målsättningar. Vårt framtida mål är att erhålla en kontinuerlig lägesbild av vägnätets skick i realtid. Vi söker en modell för att uppnå detta mål och vi tror att saken är av intresse också för andra distributions- och transportföretag, säger Päiviö.

_ Fram till våren kommer vi att på prov satsa på ett nytt sätt att i realtid rapportera om behovet av vägunderhåll, säger Janne Lappalainen.

Från Valios synpunkt är det viktigt att mjölklogistiken är så förutsägbar och tillförlitlig som möjligt.

_ Vi vill satsa på att mjölkhämtningen fungerar så säkert och planenligt som möjligt oberoende av väglaget.  Med hjälp av datasystemet KAMU får väghållarna på motsvarande sätt information som hjälper dem att förutse behovet av vägunderhåll, säger Valios utvecklingschef Petteri Tahvanainen.

 


Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv