Kollektivtrafikens biljett- och betalningssystem förnyas på olika håll i landet från och med 2015. Till en början gäller reformen cirka tjugo stadsregioner samt den busstrafik som NTM-centralerna ordnar i landskapen. Inom huvudstadsregionen förnyar HRT sitt eget biljett- och betalningssystem och deltar således inte i det här projektet. Syftet med reformen är att skapa ett så enhetligt och transparent kollektivtrafiksystem som möjligt i hela landet samt göra det lättare att resa med olika trafikmedel och i olika städer.
Reformen grundar sig på EU-förordningen som trädde i kraft 2009 och den därpå baserade kollektivtrafiklagen, enligt vilken kollektivtrafik som får offentligt stöd ska ordnas genom konkurrensutsättning. En grupp som består av nio NTM-centraler och 26 stadsregioner, sammanlagt 35 behöriga myndigheter, ansvarar för konkurrensutsättningen.
– För medborgarna innebär reformen att det blir lättare att resa, eftersom biljetterna är av samma typ i de olika städerna och det egna resekortet duger också annanstans än i hemkommunen. I det första skedet kan man betala med värdekort i de olika städerna. De biljettspecifika rabatterna och prissättningen bestäms fortfarande lokalt, berättar ledande kollektivtrafiksakkunniga Marja Rosenberg vid Trafikverket.
Målet är 200 miljoner nya resor årligen
Reformen minskar kommunernas kostnader, eftersom enskilda städer inte behöver skaffa och upprätthålla ett eget biljett- och betalningssystem. Samtidigt får man rikligt med nyttig information om tidtabeller, rutter och passagerarmängder. Det långsiktiga målet för reformen är att skapa ett enhetligt biljett- och betalningssystem för hela landet. När reformen genomförts kan man betala hela resan i olika trafikmedel från Hangö till Utsjoki med ett och samma resekort.
Med det nya biljett- och betalningssystemet strävar man efter att öka användningen av kollektivtrafik i enlighet med regeringens trafikpolitiska riktlinjer. Målet är 200 miljoner nya kollektivtrafikresor fram till 2022. Man har grundat ett gemensamt kommunalt och statligt bolag för IT-tjänster och upphandlingar för att utveckla och upprätthålla biljett- och betalningssystemet.