Hoppa till innehåll

Jubileumsår i år för järnvägarna i Finland

Publicerad 23.1.2012

I Finland trafikhistoria är 2012 ett alldeles särskilt betydelsefullt jubileumsår: I mars har det förflutit 150 år sedan den först järnvägen i Finland togs i bruk.

Man började bygga upp Finlands trafiksystem med fart på 1850- och 1860-talen: Först färdigställdes Saima kanal och några år senare järnvägen mellan Helsingfors och Tavastehus. Den första knutpunkten för sjötrafik och järnväg bildades i Sörnäs i Helsingfors. I Tavastehus bildades på motsvarande sätt en knutpunkt för spårtrafiken och trafiken i de inre vattenvägarna.

Man beslöt att bygga den första järnvägen mellan Helsingfors och Tavastehus för att få till stånd en förbindelse mellan Helsingfors och Våno sjö (Vanajavesi) och därigenom sjövägen också med Tammerfors och Valkeakoski. Tanken var att i snabb takt utvidga bannätet efter att den första järnvägen färdigställts. Finlands första järnväg genomfördes delvis med hjälp av lånepengar. Det första tåget anlände till Tavastehus järnvägsstation den 31 januari 1862. På mindre än hundra år byggdes järnvägarna upp och kom att utgöra stommen i det dåvarande trafiksystemet.

Järnvägstrafiken är en betydelsefull del av Finlands trafiksystem

Goda trafikförbindelser är en förutsättning för ett samhälle som utvecklas. Trafiksystemet skapar förutsättningarna för företagens transporter och för kund- och arbetsresor. Ett trafiksystem med fungerande och effektiva trafikförbindelser är en grundförutsättning för företagsverksamhet och en väsentlig konkurrens- och framgångsfaktor för hela Finland. Varje finländare betalar 300 euro per år för trafiklederna. Logistikkostnaderna uppgår till omkring 30 miljarder euro per år i Finland, vilket utgör i medeltal 12 % av företagens omsättning.

Finlands bannät omfattar idag 5 900 kilometer järnväg, av vilket omkring 50 % är elektrifierat. Det finns omkring 3100 plankorsningar och 43 tunnlar på stambanorna. Det företas årligen 70 miljoner tågresor, varav 80 % i närtrafiken inom huvudstadsregionen och 20 % i fjärrtrafiken. På järnvägarna transporteras omkring 40 miljoner ton gods per år.

Framtiden medför utmaningar också för järnvägarna

Trafikverket ansvarar för banhållningen. Planerings-, bygg- samt drift och underhållstjänsterna köps av utomstående företag. Genom banprojekten utvecklar man Finlands bannät och bevarar servicenivån. Bannätet hålls i framkomligt skick med hjälp av ett kontinuerligt underhåll som kräver inspektioner, regelbunden service, reparationer av fel och snöarbeten. I trafikcentralerna sköter man inte bara om att den dagliga trafiken löper, utan man koordinerar också banarbetena och trafiken. Trafikverket ansvarar också för passagerarinformationen, dvs. de elektroniska systemen på stationerna och plattformområdena. Hit hör tidtabellsskärmarna och högtalaranläggningarna. Man håller som bäst på med att utveckla passagerarinformationen. Målet är att resenären ska ha en bra resa också då allt inte löper helt planenligt.

Idag har automatiken tagit över, eller så kompletterar den, sådana uppgifter som tidigare utfördes manuellt. Utmaningen ligger i att behärska den väldiga mängden med information som erhålls t.ex. från mätanordningarna, banan, den rullande materielen och trafikstyrningen. I den närmaste framtiden ligger utmaningen i att öka kapaciteten på de livligast trafikerade banorna i södra Finland och i att minska antalet plankorsningar i de övriga delarna av landet. Tilläggskapacitet skaffas med hjälp av tilläggsspår och ändringar i signalsystemet. I samband med Ringbanan som byggs via Helsingfors flygplats och som färdigställs i slutet av 2014, introduceras ny teknik, bl.a. ett nytt signalsystem.

Jubileumsåret inleds med ett seminarium

Seminariet JÄRNVÄG 2012, som öppnas idag i Tavastehus, inleder 150-års jubileumsåret för järnvägarna i Finland. Utställningen av järnvägsinfrastruktur som Trafikverket sammanställt på Finlands järnvägsmuseums område i Hyvinge öppnas den sista maj. Utställningen visar hur banornas konstruktioner och trafikstyrningen utvecklats från den första tiden fram till dagens läge.  Sommarens huvudevenemang arrangeras11–12.8 på utställningsområdet, med en stor utställning av järnvägsinfrastruktur. Där presenteras ett stort urval banhållningsmateriel och också den nyaste lok- och vagnparken.

Samtidigt trafikerar man livligt med veterantåg på rutten Hyvinge-Lojo-Karis-Hangö.


Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv