Hoppa till innehåll

Följd av den regniga vintern: vägytorna skadade på många håll

Publicerad 18.2.2022 12.54

Det omväxlande och regniga vädret under de senaste veckorna har orsakat skador på ytbeläggningarna på landsvägarna. Särskilt på de livligast trafikerade vägarna i Södra Finland har det uppkommit skador på beläggningen i snabb takt. Åtgärder pågår för att hantera situationen, men trafikanterna måste vara försiktiga i trafiken. Det är bra att förbereda sig på svårt menföre i vägnätet av lägre klass i vår.

Vintern har varit snörik och temperaturen har växlat starkt på båda sidorna om noll grader. Det varma och våta väglaget har gjort att beläggningarna särskilt på de livligast trafikerade vägarna snabbt har blivit skadade åtminstone i södra Finland.

”Förhållandena har varit ganska exceptionella eftersom det kom rikliga regn snabbt efter köldperioden. Om vattnet tränger under beläggningen orsakar det lätt skador på asfaltbeläggningarna, som är sköra efter kölden”, berättar Katri Eskola, som är expert på vägunderhåll vid Trafikledsverket.

De snabba och upprepade cyklerna då vägarna fryser, smälter och fryser igen ger fart åt utvecklingen av hål i vägen på ställen där det finns sprickor eller andra faktorer som exponerar för gropbildning. Dessutom sliter dubbdäck mer på asfalten när beläggningen är våt”, säger Tero Lassila, expert inom hanteringen av underhållet på landsvägarna på Trafikledsverket.

Hur hanteras situationen?

Det är ett krävande jobb att reparera hål i asfalten i våta förhållanden. Reparationsarbetet kan utföras mer effektivt när ytorna blir torra.

”Den primära åtgärden är att varna trafiken för beläggningsskador. Det kan också bli nödvändigt att sänka hastighetsbegränsningarna eller stänga filer på de mest problematiska vägavsnitten fram till dess att skadorna kan repareras mer permanent”, berättar Eskola.

Det finns nu stora skillnader i förhållandena inom Finland, eftersom vinterförhållandena är mer jämna i en stor del av landet.

”Beläggningsskador har blivit ett fenomen åtminstone i huvudstadsregionen, men det är bra att hålla i minnet att längre fram på våren flyttas utmaningarna oftast norrut”, säger Lassila.

Vad kan trafikanterna göra?

Det mest väsentliga för trafikanterna är att de är särskilt försiktiga i trafiken och anpassar körhastigheten efter de rådande omständigheterna. Förhållandena kan variera starkt även lokalt, och på de stora vägarna kan det uppkomma skador på kort varsel.

Det är bra att anmäla observerade skador på vägarna. Om det är fråga om ett brådskande problem som orsakar fara för trafiken, ring Vägtrafikantlinjen (tfn 0200 2100). All övrig respons som gäller statens leder sköts via Trafikens kundservice. På responskanalens karta visas också om det aktuella problemet redan har rapporterats och tagits upp för behandling.

Om en trafikant råkar ut för en skada på landsvägen som hen anser att har orsakats av bristfälligt underhåll av vägen kan trafikanten ansöka om ersättning hos NTM-centralen för de skador som uppkommit.

Svårt väglag på vägarna i vår

Förhållandena har varit besvärliga i höstas och i vinter. Därför är det bra att förbereda sig på svårt menföre i vägnätet av lägre klass i vår. Vårens väderförhållanden har dock fortfarande en stor inverkan på den slutliga situationen i olika delar av landet, och prognoserna kommer att bli mer exakta i mars.

Mer information:

expert inom vägunderhåll Katri Eskola (tfn 029 534 3507)
expert inom hanteringen av underhållet på landsvägarna Tero Lassila (tfn 029 434 3421)
Båda e-postadresserna har formen [email protected].


Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv