Vintern under isbrytningssäsongen 2024–2025 var mild, säsongen varade 153 dygn
Publicerad 19.5.2025 15.34
Den gångna isbrytningssäsongen inleddes vid en relativt normal tid på året den 19 november 2023 när Kontio som den första isbrytaren åkte till Bottenviken. Isbrytaren Polaris återvände som sista isbrytare till Skatudden den 20 maj 2025. Isbrytningssäsongen blev sammanlagt 153 dygn. I Finska viken utfördes i praktiken ingen isbrytning alls, där fanns knappt någon is under vintern.
De första assistansrestriktionerna i Bottenviken trädde i kraft den 21 december 2024, en månad senare än året innan. Den istäckta arealen utvecklades på samma sätt som under en genomsnittlig vinter fram till början av januari. I slutet av januari avtog dock utvecklingen och under februari växte den istäckta arealen väldigt lite på grund av hårda vindar och det milda vädret. Ismängden till havs minskade dock inte, utan samlades utanför hamnarna i norra Bottenviken och orsakade svårigheter för sjöfarten.
Isvinterns största istäckta areal uppnåddes den 22 februari 2025, en vecka tidigare än genomsnittet. Då fanns det is i ett område på 85 000 km², på basis av vilket vintern klassificeras som mild. Mätningarna av istäckets areal anger dock inte hur besvärliga förhållandena har varit för handelssjöfarten. Ofta medför hårda vindar under milda vintrar större utmaningar än vintrar med långa köldperioder och omfattande istäcke.
”Den gångna vintern har varit blåsig och mild. Det bildades knappt någon is alls i farlederna med undantag av Bottenviken och Kvarken. Inga isbrytare arbetade i Finska viken. Senast det var så här lite is i Finska viken var för cirka fem år sedan, dvs. under isbrytningssäsongen 2019–20”, säger
Tuomas Taivi, sakkunnig inom sjöfart vid Trafikledsverket.
Fem isbrytare användes under säsongen, fartyg assisterades 1 014 gånger
Under säsongen användes sammanlagt fem fartyg för isbrytaruppdrag i havsområdena. I Bottenviken opererade Otso, Kontio, Sisu, Polaris och Zeus of Finland. Dessutom användes mindre bogserbåtar ett par gånger för assistansuppgifter i Finska viken.
I slutet av december verkade det som om vintern skulle utvecklas normalt. I början av januari utvidgades isfältet i norra Bottenviken i linje med Brahestad-Luleå. Under mitten av månaden tryckte den första hårda sydvästvinden ihop ismassan vid mynningen av farlederna vid Kemi och Torneå. Detta skedde ytterligare en gång i januari. I månadsskiftet januari-februari tryckte den nordostliga vinden nästan all is till den svenska sidan. Dock vände vinden nästan direkt till sydväst och tryckte igen ihop isen mot den finska kustlinjen.
Bottenviken frös genomgående den 21 februari 2025, varefter den sydvästliga vinden igen tog fart och ännu en gång tryckte ismassorna mot den finska kusten. Isläget förblev oförändrad under hela slutet av perioden och behov av assistans fanns i området som sträcker sig från Kalajoki till Torneå. Isläget i Finska viken utvecklades inte längre än det inledande skedet. Det var endast i farlederna i Fredrikshamn, Kotka och Lovisa som det några gånger var is som störde handelssjöfarten, men även där under en mycket kort tid. Ingen isbrytare behövdes alltså i Finska viken under vintern.
Antalet operationsdagar för isbrytarna uppgick under perioden till sammanlagt 572, nästan hälften av antalet jämfört med förra året. Totalt rörde sig isbrytarna under säsongen cirka 37 000 sjömil (86 000 föregående säsong), vilket är cirka 68 500 km, dvs. ett och ett halvt varv runt jorden. Antalet fartygsbesök i hamnar som omfattas av assistansrestriktionerna var sammanlagt cirka 13 600.
Under säsongen fick sammanlagt 1 014 fartyg assistans i havsområdet (2 234 föregående säsong), varav 135 var bogseringar (428 föregående säsong).
Assistansrestriktionerna var i kraft i havsområdena 21.12.2024–18.5.2025. Den preliminära siffran för fartygens genomsnittliga väntetid var 4,8 timmar. 91,5 procent av fartygen anlände till hamnar som omfattas av assistansrestriktioner utan att vänta.
Assistansrestriktionerna var i kraft i havsområdena 21.12.2024–18.5.2025. Den preliminära siffran för fartygens genomsnittliga väntetid var 4,8 timmar. 91,5 procent av fartygen anlände till hamnar som omfattas av assistansrestriktioner utan att vänta.
Assistansrestriktionerna fastställer vilka fartyg som har rätt till isbrytarassistans till finska hamnar. Assistansrestriktionen är bunden till fartygets isklass, maskineffekt och storlek och fastställs utifrån de rådande isförhållandena.
Trafikledsverket ansvarar för myndighets- och beställaruppgifterna samt den nationella koordineringen, utvecklingen och styrningen när det gäller assistans inom vintersjöfarten.
Läs mer om vintersjöfart
Mer information:
enhetschef Helena Orädd, tfn 029 534 3321, [email protected]
sakkunnig, sjöfart Tuomas Taivi, tfn 0295 34 3328, [email protected]
Läs mer om vintersjöfart
Mer information:
enhetschef Helena Orädd, tfn 029 534 3321, [email protected]
sakkunnig, sjöfart Tuomas Taivi, tfn 0295 34 3328, [email protected]