Hoppa till innehåll

Vik in på en museiväg på din sommarresa

Publicerad 29.7.2016

De gamla trafikstråken är en del av finländarnas förflutna och nutid. Medeltidens landsvägar och 1700-talets lokalvägar utgör fortfarande grunden för vår trafikmiljö. I Finland finns det 22 museivägar och 33 museibroar, som Trafikverket har valt att bevara.

Strandvägen vid Tusby träsk.

Till de bäst kända museivägarna i landet hör bland annat oxvägen i Tavastland, Strandvägen vid Tusby träsk samt Raatteentie i Suomussalmi. Berömda museibroar finns å sin sida till exempel i Koria, Halikko och Pyhäjoki.

I museivägarnas och -broarnas miljö finns mycket att se som man missar om man bara fräser förbi på huvudlederna. Ett exempel är Strandvägen vid Tusby träsk, som även kallas Konstnärsvägen. Längs denna landsväg, som är ett av Sveriges vägprojekt från 1600-talet, ligger stugan som Aleksis Kivi dog i, Lottamuseet, konstnären Pekka Halonens hem och ateljé samt Jean Sibelius hemgård Ainola. Dessa objekt samt de mycket vackra insjölandskapen och idylliska villorna blir osedda, om du inte ger dig tid att vika av för en stund från Tusbyleden, det vill säga stamväg 45.

Tusby träsk fotograferat från klipporna vid Halosenniemi.

Hänsynsfullt underhåll av kulturarvet

Museivägarna och -broarna har valts ut bland annat för deras nationella betydelse historiskt och kulturhistoriskt. Museiobjekten underhålls i samband med det normala vägunderhållet, men med hänsyn och beaktande deras historiska värde. Vår strävan är att bevara dessa nationella kulturarvsobjekt i sin ursprungliga form.

”Trafikverket har som mål att bevara en gammal väglinje och ett museiobjekt i den form de var när de utsågs till museiobjekt”, berättar inspektör Päivi Vattulainen vid Trafikverket och fortsätter ”Inga ändringar görs i objekten, om inte trafiksäkerheten eller objektets bevarande särskilt kräver det.”

Ytterligare information:
Alla Finlands museivägar och -broar finns på denna karta.
Mer information finns också på NTM-centralens webbplats.

 


Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv