Hoppa till innehåll

Trafiken inför julen börjar redan under veckoslutet och är som livligast dagen före julafton

Publicerad 17.12.2014

Trafiken inför julen börjar i år redan på fredag 19.12 mitt på dagen, men fördelas på flera dagar. Många julfirare föredrar att köra under de ljusa timmarna på lördag och söndag. Trafiken på landsvägarna är som livligast tisdag 23.12, dagen före julafton. Jultrafiken inleds i ostadigt väder

Trafiken är under julen livlig för årstiden, även om trafikmängderna bara är hälften av till exempel midsommartrafiken. Några svåra trafikstockningar förväntas inte på landsvägarna. Det varierande vädret och väglaget samt mörkret gör ändå resandet långsammare och ökar risken för olyckor.

Trafikverket antar att jultrafiken kommer igång redan klockan 13 på fredag 19.12 och fortsätter fram till klockan 18. På lördag kommer trafiken att vara mycket livlig på riksväg 4 mellan klockan 10 och 14. Trafikmängderna på riksvägarna 4 och 5 är då till och med större än på fredag. På övriga huvudvägar är trafikmängderna mindre under veckoslutet än på fredag. På tisdag, dagen före julafton, är trafiken igen livlig i hela landet och som livligast mellan klockan 11 och 18.

Korta köer under de livligaste timmarna

"Mest trafik förekommer det på huvudvägarna i södra Finland: särskilt på riksväg 3 från Helsingfors till Tammerfors och på riksväg 4 till Lahtis och därifrån vidare till Jyväskylä och S:t Michel", berättar trafikcentralschef Marketta Udelius. Trafiken är livlig också på riksväg 7 från Helsingfors österut ända till Forsby och på riksväg 1 till Åbo. Hastigheterna kan sjunka en aning på dessa vägar, men trafiken torde löpa bra om väglaget är normalt och inga trafikolyckor sker. Under de livligaste timmarna kan det ändå uppstå korta köer i närheten av de stora städerna.

Under dagarna före jul förekommer det, utöver den långväga trafiken, rikligt med trafik för att uträtta ärenden. På själva julafton förekommer det stora mängder kortväga trafik och trafik till gravgårdarna.

Returtrafik från annandag jul till trettondagen.

Returtrafiken fördelas på en längre tid. Den börjar vid annandag jul och fortsätter till trettondagen. Returtrafiken är som livligast på söndag 28.12, men det finns gott om rum på landsvägarna också då. De livligaste vägarna är riksvägarna 5 och 4 från Juva via S:t Michel och Heinola till Helsingfors och riksväg 3 från Tammerfors till Helsingfors. På dessa vägar kan det på söndagen bildas köer och hastigheterna kan sjunka lite mellan klockan 12 och 20.

Trafiken ökar också till följd av ryska turister kring nyår.

Se till att föraren och fordonet är i skick för resan

"Fröet till en bra och lyckad julresa sås redan i god tid före själva resan", påminner Jussi Pohjonen vid Trafi: "Förutsättningarna för en bra resa skapas genom att man är utvilad, har gjort förberedelserna i god tid och lämnat stressen hemma. Då känns också själva resan som semester. Det är dessutom bra att komma ihåg att hålla pauser tillräckligt ofta så att man hålls alert."

Man ska se till att både föraren och bilen är i gott skick före resan. Fungerande lampor, bra vinterdäck och effektiva vindrutetorkare är absolut nödvändiga i vinterväglag.

Polisen hoppas på tålamod och förutseende

Polisen bidrar till en smidig och trygg jultrafik genom att övervaka huvudvägarna på ett synligt sätt. Polisen hoppas på tålamod och artighet i jultrafiken så att alla kommer fram tryggt och kan njuta av julfriden tillsammans med sina nära. 

Hörnstenarna för en trygg jultrafik är de samma som också annars i trafiken. "Anpassa körhastigheten efter begränsningarna och förhållandena, använd säkerhetsutrustning och se till att föraren är nykter och utvilad", konstaterar polisinspektör Timo Ajaste vid Polisstyrelsen.

 Vintriga och varierande väglag är redan i sig en utmaning. På snöiga och isiga vägar är bromssträckan vid hastigheten 80 km/h cirka 90–190 meter, det vill säga över 100 meter längre än vid torrt väglag. Mörkret och ett eventuellt snöfall försvårar sikten i trafiken. "I dylika förhållanden är det synnerligen viktigt att hålla tillräckligt avstånd till den som kör framför." Ajaste påminner om att vi med ett förutseende körsätt har mera spelrum i extrema situationer, som också kan uppstå av orsaker som inte beror på oss själva.

En hastighet som överskrider trafikströmmen med 5-10 km/h leder till många onödiga omkörningar och eventuella körfel.   "När vi kör med trafikströmmen, reserverar tillräckligt med tid för resan och lämnar brådskan hemma, minskar också behovet av omkörningar" påminner Ajaste.

Kolla väderprognoserna och varningarna före resan

Enligt Meteorologiska institutet  inleds jultrafiken i ganska milt och ostadigt väder. Flera regnområden rör sig framför allt över landets södra och mellersta delar. Nederbörden kommer i stor utsträckning som snö och slask men i söder huvudsakligen som vatten. Närmare jul ser vädret ut att bli kallare men fortsätter att vara ostadigt.

Det är skäl att kontrollera de senaste väderuppgifterna och de gällande varningarna på Meteorologiska institutets webbsidor före resan. Också via radion informeras om trafiken och väglagsförhållandena.

Trafikverket, Trafi, Meteorologiska institutet och polisen önskar en fridfull och säker jultrafik.

 


Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv