Hoppa till innehåll

Sju skäl till varför du inte får gå på järnvägsspåret

Publicerad 5.10.2018

När du spexar och leker på ett järnvägsområde eller genar över spåret sätter du ditt liv på spel. De flesta ungdomarna förstår att järnvägarna bara är till för tåg, men det finns de som tar onödiga risker genom att vistas på eller nära spåret.

Vi hoppas att både föräldrar och skolor ska påminna ungdomarna om följande saker:

  1. Tågen ger inte längre ifrån sig något dunkande ljud, utan moderna tåg är väldigt tysta. Därför är det lätt hänt att man inte hör ett annalkande tåg förrän det är för sent.
  2. Det är alltid livsfarligt att röra sig på elektrifierade järnvägar. Elektriciteten kan ”hoppa” från kontaktledningarna ovanför spåren och ge stötar också på långt håll. Det är extremt farligt och därför också förbjudet att klättra på vagnar och stolpar.
  3. Enligt lag får man bara korsa järnvägen i officiella plankorsningar eller via över/underfarter. Att gena över spåren kan också ge böter – även om det inte händer något allvarligt.
  4. Tåget kan inte väja och det har en bromssträcka på flera hundra meter. Ett tåg som väger hundratusentals, ibland miljontals kilo, och som kör med hög fart kan inte stanna snabbt, utan det kräver en lång bromssträcka.
  5. Tåget är bredare än spåret och luftströmmen från ett tåg som håller hög fart kan lätt slå omkull en person som befinner sig nära banan och som då kan falla ner på spåret.
  6. Det är förbjudet och farligt att göra ofog, också för skadegöraren själv. Vistelse på spåret anmäls alltid till nödcentralen och till polisen.
  7. Tågens tidtabeller är inte huggna i sten. Särskilt godstågen och banarbetsmaskiner rör sig ofta före eller efter tidtabellen. Du kan aldrig veta när tåget kommer.

Av de här orsakerna är det livsfarligt, och därför enligt lag förbjudet, att röra sig och för obehöriga att vistas på järnvägsområden (spåren, bangården, banvallen, stillastående vagnar).

Material för fostrare och ungdomar:

Videon ”200 likes. Bara ett liv”: https://www.youtube.com/watch?v=UuwhPLE4ERI

Making of-video: https://www.youtube.com/watch?v=U0k6Q5BmE8M

Trafi: https://www.rautatieturvallisuus.fi/sv/jarnvagssakerhet

Mer information:

Säkerhetschef för järnvägsfunktionerna Marko Tuominen, Trafikverket, tfn 029 534 3981

Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv