Trafi, Trafikverket och Meteorologiska institutet önskar dig trevlig midsommar och påminner om hur du kan färdas tryggt och smidigt i midsommartrafiken.
Trafikmängderna under midsommarveckoslutet ökar med upp till hälften jämfört med ett vanligt sommarveckoslut, och trafikstockningar kan uppstå också på helt oväntade ställen. ”Med tanke på säkerheten är det viktigt att ta också den värsta rusningen med ro”, påpekar Jussi Pohjonen vid Trafi.
Med hjälp av dessa fyra tips kan du undvika de värsta flaskhalsarna och minska risken att råka ut för en olycka
1. Undvik rusningstiderna
”Största delen av midsommarfirarna ger sig i väg på torsdag 19.6 och ännu i viss mån på fredag 20.6”, berättar chefen för vägtrafikcentralen Marketta Udelius vid Trafikverket.
Trafiken stockar sig på torsdagen kl. 12–20 och det uppstår köer på många ställen. Hastigheten kan vara 10–40 km/h lägre än normalt. Returtrafiken infaller på söndag 22.6 och är som livligast kl. 11-21.
2. Ta reda på var det finns vägarbeten och publikevenemang
Enligt Udelius kan också vägarbetsplatserna störa trafiken, även om det är uppehåll i arbetet under midsommaren. Sänkta hastigheter kan vara i kraft och körfälten kan vara smalare eller helt stängda. Ibland kan trafiken ledas via en omväg. Publikevenemang kan också orsaka stockningar. Stora folkmassor kan orsaka trafikstockningar på leder som annars har lite trafik.
I Helsingforstrakten (Helsingfors–Esbo–Vanda) pågår det flera bro- och vägarbeten under midsommaren på riksvägarna 1, 3, 4 och 7 samt på stamvägarna 50 (Ring III) och 51 (Västerleden). På skärgårdsvägen till Pargas och Nagu samt till färjorna till Åbo skärgård bildas långa köer. Övriga vägarbeten på de livligaste lederna i södra Finland som eventuellt kan störa vägtrafiken:
•riksväg 7 i Emsalö anslutning i Borgå
•riksväg 8 i Korsholm, Vasa och Masku
•riksväg 9 i Tammerfors (Karkunvuori tunnel)
•riksväg 15 i Kotka (broarbete)
•stamväg 58 i Kangasala
Udelius påpekar att det finns noggrannare uppgifter om pågående vägarbeten på Trafikverkets webbsidor: http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/
3. Prova alternativa rutter
”Var inte slav under navigatorn. Våga söka dig bort från riksvägarna till vägnätet av lägre klass. Det finns vackra landskap och mycket att se på och restiden blir inte så mycket längre”, tipsar Pohjonen.
4. Var pigg och utvilad då du sätter dig bakom ratten - och garanterat nykter
Alkohol och trötthet är en farlig kombination. Innan man påbörjar returresan ska man se till att föraren är tillräckligt utvilad och att det förflutit en tillräckligt lång tid efter intagandet av alkoholdrycker. ”Även om promillemätaren visar noll kan körskicket vara nedsatt efter festandet och för lite sömn”, påminner Pohjonen.
Låt inte vädret överraska
Enligt Meteorologiska institutet hör lokala regnskurar till det typiska midsommarvädret, även om i medeltal varannan eller var tredje midsommar har uppehållsväder. Regn- och åskskurar med hårda vindpustar kan också förekomma. Meteorologiska institutet påminner om att det lönar sig att kontrollera varningarna innan man ger sig ut för att fira midsommar, särskilt om man är ute till sjöss, så att vädret inte överraskar.