Midsommartrafiken sätter kapaciteten på huvudvägarna i södra Finland och förarnas tålamod på prov. Vissa vägar fylls av bilar på torsdagen och söndagen under flera timmars tid, riksväg 4 under nästan tio timmar. Som mest kan trafikstockningarna förlänga restiden med upp till en timme, eventuellt också mera. Det är därför skäl att undvika de livligaste tidpunkterna och vägarna.
Trafikstockningarna inför midsommaren förutspås vara värst på torsdagen mellan klockan 14 och 21. Trafikstockningarna antas vara längst på riksväg 5 mellan Lusi i Heinola och S:t Michel. De som är på väg åt Kuopiohållet kan undvika dessa trafikstockningar genom att köra riksväg 6 via Kouvola eller riksväg 4 från Lusi till Toivakka. Dessa rutter drar troligtvis bättre än riksväg 5.
Trafikstockningar förekommer dessutom på stamväg 51 efter Esboviken i Kyrkslätt, där ny motorväg byggs, liksom också på riksväg 9 från Tammerfors österut samt på skärgårdsvägen 180 till Nagu och Korpo.
Trafiken är livlig ännu på midsommaraftonen mellan klockan 9 och 14. Trafikstockningarna är dock klart kortare än på torsdagen.
Returtrafiken är livlig på söndagen, den börjar redan klockan 12 och fortsätter nästan ända till midnatt. Trafikstockningarna underlättas inte märkbart av att en del börjar sin semester från midsommaren. Trafikstockningar förekommer på samma platser som inför midsommaren.
På sommaren förekommer rikligt med väg- och broarbeten, men de avbryts på torsdagen innan midsommartrafiken kommer i gång och stör således inte nämnvärt trafiken.
Trafikverket förmedlar viktig information om störningar i trafiken till bilisterna via radion och webben www.liikennevirasto.fi. Vägtrafikantlinjen 0200–2100 tar emot meddelanden om vägarnas skick och problem i trafiken dygnet runt till lokalsamtalsavgift.
Midsommarköerna är säkra men nätterna farliga
Risken för olyckor i midsommartrafiken är störst just före den värsta rusningstrafiken då hastigheterna är höga. Det sker sällan svåra olyckor när man kör i kö. Lindriga olyckor sker när trafiken plötsligt saktar in eller stannar. De värsta olyckorna drabbar dock ofta nattens festare, som inte ens alltid använder säkerhetsbälte.