I år fördelar sig trafiken inför julen på tre dagar. Returtrafiken väntas vara som livligast annandag jul. Det växlande vädret och mörkret gör resan långsammare och ökar också risken för olyckor. Reservera alltså tillräckligt med extra tid för resan!
Jultrafiken är livlig med tanke på årstiden, men den utgör ändå bara hälften av midsommartrafiken. Trafikverket väntar sig ingen värre rusning på landsvägarna. En del av julfirarna börjar sin resa redan på fredagen, då man beräknar att jultrafiken kommer igång på allvar mitt på dagen och fortsätter fram till klockan sju på kvällen. Många föredrar ändå att företa sin resa under lördagens och söndagens ljusa timmar, och då är julresenärerna på vägen huvudsakligen mellan klockan 9 och 15. På julafton är det främst de som kör korta sträckor och besöker gravgårdarna som rör sig i trafiken. Livligast är trafiken på huvudvägarna i södra Finland: riksväg 1 västerut från Helsingfors, riksväg 7 österut samt riksväg 4 mot Lahtis och därifrån vidare till Jyväskylä och S:t Michel. Under de livligaste timmarna kan det uppstå korta köer vid de stora städernas utfarter. Detta minskar knappast hastigheterna om det inte sker några olyckor och väglaget är normalt. På vägar med mindre trafik väntas trafiken löpa smidigt, om inte väglaget blir dåligt. Förutom den långväga trafiken är trafiken för att uträtta ärenden livlig under hela veckoslutet.
Annandag jul är returtrafiken som livligast. Trafiktoppen infaller på onsdagen mellan klockan 12 och 19, då det tidvis kan förekomma trafikstockningar. Man väntar sig ändå att hastigheterna ska hållas på en nästan normal nivå om väglaget är gott och inga olyckor inträffar.
Liksom under tidigare år kommer den tunga trafiken österut omkring jul och nyår att stocka sig vid gränsstationerna och bilda flera kilometer långa köer, vilket också stör personbilstrafiken.
Reservera tillräckligt med extra tid för en resa i vinterföre
Under julhelgen måste man reservera extra tid för sin resa p.g.a. mörkret och det växlande väglaget. Vintertid kräver en timmes resa tio minuter längre tid än på sommaren och ännu mer vid dåligt väglag.
Omkörning är speciellt fartigt i mörker och vinterföre. Då är det viktigt att använda ljusen rätt både med tanke på sikten och för att det egna fordonet ska synas. Vid dåligt väglag ska man i stället för varselljus använda körljus, eftersom många nyare bilars bakljus inte automatiskt kopplas på vid varselljus. Vid kraftigt snöfall är dimljusen det rätta valet. Man måste också försäkra sig om att ljusen är rena. Det är också mycket viktigt att alla andra som rör sig i trafiken ser till att de syns väl, t.ex. med hjälp av reflexmärken och ljus.
Det gäller också att vara tillräckligt varmt klädd då man reser vintertid, oberoende av färdmedel. Man kan plötsligt bli tvungen att vänta på bärgningsbil, tåg eller buss ute i kylan.
Ett gott samspel gör trafiken säkrare, vilket märks särskilt i vinterföre. Håll julstämningen uppe var du än rör dig, på vägarna, järnvägarna, till sjöss eller i luften!
Planera rutten i förväg
Det är klokt att planera resrutten i förväg, i synnerhet i vinterföre. Då är trafikinformationen i realtid och väglagsprognoserna som erbjuds goda hjälpmedel. Om det lämnas utrymme i restidtabellen, försämrar inte mindre dröjsmål resestämningen.
Enligt Meteorologiska institutets prognos fortsätter det vintriga vädret i hela landet. Innan man ger sig iväg lönar det sig att på Meteorologiska institutets webbsidor ta reda på vilka varningar som är i kraft. De lokala radiostationerna informerar också om trafikstörningar och väglaget. Vägtrafikantlinjen tar dygnet runt emot information om vägarnas skick och problem i trafiken, tfn 0200 2100.
VR informerar separat om tågtrafiken.
Vi önskar alla en trygg resa under julhelgen
Rörliga polisen, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Meteorologiska institutet och Trafikverket