Trafikledsverket bygger
Trafikläget-tjänsten
Information om vägtrafiken (störningar, rusningar, väglagskameror), punktligheten för järnvägstrafiken och varningar för sjötrafiken.
Ge respons på trafikleder
Du kan ge respons, ställa frågor och förbättringsförslag och anmäla ärenden som gäller vägar, järnvägar och farleder. Vi behandlar ärendena under vardagar.
Trafikledsverket
Trafikledsverket ansvarar för att utveckla och underhålla det statliga vägnätet, järnvägarna och farlederna. Vi upprätthåller servicenivån i trafiken samt deltar i samordningen av trafik och markanvändning.
Populärt innehåll
Aktuellt
Tillbaka Vägmarkeringsarbetet på landsvägarna har börjat
Vägmarkeringsarbetet på landsvägarna har börjat
Publicerad 12.5.2025 8.45
Sommarens vägmarkeringsarbeten på landsvägarna har inletts i södra Finland. Vägmarkeringsarbeten på nya beläggningar slutförs i allmänhet senast 2–3 veckor efter att beläggningsarbetena har avslutats. Det önskas att väganvändarna har tålamod och är försiktiga när arbetet pågår.
De normala hastighetsbegränsningarna vid beläggningsområdet kan ofta återställas först efter att vägmarkerings- och kantfyllningsarbetena har slutförts. På livligt trafikerade vägar görs oftast också vibrerande fräsningar efter att beläggningsarbetet slutförts innan vägmarkeringarna för kant- och mittlinjenäten.
20–30 miljoner euro används årligen för nya vägmarkeringar och reparationer av gamla vägmarkeringar. Utöver platser med ny beläggning iståndsätts omfattande gamla vägmarkeringar som slitits efter vintersäsongen under sommarsäsongen.
Vägmarkeringarna har en viktig uppgift
På livligt trafikerade vägar förnyas ungefär en tredjedel och på lågtrafikerade vägar rentav två tredjedelar av alla vägmarkeringar. Detta beror huvudsakligen på att den tunna färg som används på lågtrafikerade vägar slits snabbare än den massmärkning som används på livligt trafikerade vägar.
”Vägmarkeringarna iståndsätts så att markeringarna bevaras och deras reflektionsförmåga hålls på den nivå som krävs. Vägmarkeringarna har en viktig uppgift i att förbättra säkerheten, smidigheten och körkomforten”, berättar Tuomas Österman, sakkunnig inom vägtrafikstyrning vid Trafikledsverket.
Iståndsättning av vägmarkeringar utgör oftast inte en begränsad vägarbetsplats, utan en mobil lastbilsmaskin rör sig på vägen bland den övriga trafiken. Trafikanterna måste vara vaksamma.
”Vägmärkningsmaskiner med bilchassi rör sig i rätt hög hastighet när de gör linjemarkeringarna, men ändå långsammare än den övriga trafiken. Bilister bör anpassa sin egen hastighet enligt situationen och hålla tillräckligt säkerhetsavstånd till arbetsmaskinen – och förstås till andra trafikanter”, säger Österman.
Följ anvisningarna på vägmarkeringsmaskinen och ta hänsyn till dem som arbetar på vägen
I vägmarkeringsarbetet har man under de senaste åren observerat att väganvändarna inte alltid följer anvisningarna på vägmarkeringsmaskinen och bland annat passerar arbetsmaskinen på fel sida. Detta orsakar farliga situationer och kan dessutom förstöra de färska vägmarkeringarna.
”En bil som kör på fel ställe kan få extra färg eller vägmarkeringsmassa på sig. Varningar om vägmarkeringar som görs med färg ges med skummoln som består av ett säkert och för miljön ofarligt släcknings- eller tvättmedelsskum. Skummet berättar att vägmarkeringen ännu är våt och att det inte lönar sig att köra på den”, betonar Ossi Saarinen, sakkunnig inom vägunderhåll vid Trafikledsverket.
En del av mindre markeringsarbeten, såsom spärrområden och övergångsställen, kan genomföras till fots. Då skyddas den färska märkningen med spärrkoner.
”När du ser arbetstagare som rör sig till fots på vägområdet ska du vara särskilt försiktig och noggrann”, påminner arbetarskyddsexpert Risto Lappalainen vid Trafikledsverket.
För huvudvägnätets del repareras vägmarkeringarna årligen senast före utgången av augusti. Vägmarkeringarna på det övriga vägnätet står klara senast i slutet av september före den mörkaste årstiden. Dessutom strävar man efter att iståndsätta övergångsställen och förlängningar av cykelvägar före skolstarten.
Mer information:
Ossi Saarinen, sakkunnig inom vägunderhåll, Trafikledsverket (tfn 029 5343 297)
Tuomas Österman, trafikregleringsexpert, Trafikledsverket (tfn 029 534 3630)
Risto Lappalainen, arbetarskyddsexpert, Trafikledsverket (tfn 029534 3966)
Allas e-postadresser har formen [email protected]