Hoppa till innehåll

Trafikverket sätter tio traditionella fyrar i besöksskick

Publicerad 28.5.2014

Trafikverket har påbörjat ett treårigt projekt där man sätter tio gamla fyrbyggnader i besöksskick. Därefter kan man besöka dessa unika historiska byggnader utan att utsätta sig för säkerhetsrisker. I år är avsikten att renovera bl.a. Utö, Märket, Enskär och Tankar.

I Bottniska viken sätts Tankars fyr i besöksskick under år 2014. Renoveringsplanerna är klara och bygglov har beviljats. De övriga fyrarna i Bottniska viken, d.v.s. Valsörarna och Sälgrund renoveras 2015-2016.

I Skärgårdshavet och Bottenhavet sätts fyrarna Enskär, Utö, Märket, Sälskär och Säbbskär i besöksskick. De har mindre brister och man strävar efter att reparera dem alla i år.

I Finska viken gör man reparationer i fyrarna Russarö och Porkala. I Russarös fyr görs i år en grundlig reparation och samtidigt åtgärdar man bristerna som utgjort ett hinder för besökarna. Man har ännu inte klarlagt de eventuella bristerna i Porkala fyr, men den ska inspekteras sommaren 2014.

Då man inspekterade fyrarnas skick upptäckte man brister både i personsäkerheten och i arbetarskyddet. Bristerna i arbetarskyddet har till största delen åtgärdats, men det finns ännu säkerhetsbrister t.ex. i elsystemet, trapphusen och utrymningsvägarna. P.g.a. bristerna lämpar sig de stängda fyrarna inte i sitt nuvarande skick som samlingslokaler eller sevärdheter.

Renoveringen av fyrarna genomförs under säsongen med öppet vatten, då de lättare kan nås. Väderleken inverkar mycket på hur arbetet framskrider och det tar längre tid och blir lite dyrare att reparera fyrar än motsvarande objekt på fastlandet.

Trafikverket reparerar årligen sådana fyrar och säkerhetsanordningar som har betydelse för sjöfarten. Trafikverket har reserverat 400 000 euro för att åtgärda brister och sätta fyrar i besöksskick under åren 2014–2016.

Vad är en fyr?

Fyrarna är fasta ljusförsedda säkerhetsanordningar för sjöfarten som ligger vid kusten i inloppet till farleden eller som enskilda märken ute till havs långt ifrån de egentliga farlederna. I och med att navigeringsmetoderna utvecklats har fyrarnas betydelse minskat, men särskilt fyrarna långt ute till havs har bibehållit sin betydelse som en första utpost då fartygen anländer från öppna havet. Förutom de traditionella fyrarna finns det s.k. bottenfasta fyrar.

Fyrbesöken kommer också i fortsättningen att ske i smågrupper och de arrangeras av någon lokalt utsedd serviceproducent och med iakttagande av säkerhetsanvisningarna.

 


Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv