Hoppa till innehåll

Sportlovstrafiken börjar på fredag – fem tips för en tryggare resa

Publicerad 14.02.2017

Vägtrafiken är under de kommande veckosluten livligare än under normala vinterveckoslut. Myndigheterna påminner om att resan sker betydligt bättre om man förbereder sig väl och tar andra i beaktande.

Sportlovstrafiken startar på eftermiddagen fredag 17.2 när sportlovet börjar i södra Finland. Fredagen är den livligaste dagen inför sportlovet. Den näst livligaste dagen inför sportlovet är lördag 18.2 med mycket trafik från morgon till kväll. Sportlovsperiodens början syns i trafiken som eventuell köbildning på vägarna ut från Helsingfors samt på riksvägarna 4 och 5 norrut.

När södra Finlands sportlov tar slut, börjar det i mellersta Finland. Under veckoslutet 24–26.2 kommer trafiken att vara livlig både söderut och norrut. Trafiken norrut är livlig särskilt mellan förmiddagen och eftermiddagen lördag 25.2. Returtrafiken söderut är som livligast på söndagseftermiddag 26.2. Returtrafiken avtar först sent på söndagskvällen. Trafiken under veckoslutet 24–26.2 är som livligast på riksvägarna 3, 4 och 5.

Sportlovsperioden slutar veckoslutet 3–5.3. Då återvänder mellersta Finlands sportlovsfirare, medan sportlovet först börjar i norra Finland. Under sportlovsperiodens sista veckoslut är trafiken livlig i norr mellan Uleåborg och Kemi på lördag 4.3.

5 tips för sportlovstrafiken

1) Kolla väglaget före resan

Enligt Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog blir det mestadels uppehållsväder under sportlovsperiodens första veckoslut. I en del av landet stiger temperaturen dagtid över nollstrecket, men under nätterna är det minusgrader.

Snön som smält under dagen fryser till is under natten och orsakar lokal halka. På söndagen närmar sig ett ganska kraftigt regnområde västerifrån. Nederbörden kommer i form av vatten, slask och snö. I de mellersta delarna av landet kan det komma cirka tio centimeter ny snö.

På grund av det varierande väglaget är det skäl att kontrollera de senaste väderuppgifterna och de gällande varningarna på Meteorologiska institutets webbsidor http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/varningar före resan.

2) Lätta på gaspedalen

Polisen övervakar sportlovstrafiken. Huvudvikten läggs på att övervaka körsätten och körhastigheterna.

"Dessa båda är nära kopplade till varandra, eftersom förare som vill köra fortare än den övriga trafiken ofta också gör sig skyldiga till farliga omkörningar, struntar i säkerhetsavstånden och i övrigt stör balansen i trafiken genom sitt körbeteende" säger polisöverinspektör Samppa Holopainen vid Polisstyrelsen.

Enligt Holopainen fäster man vikt vid hur bilen är lastad, bilens skick och naturligtvis också vid förarens körskick. "Alert och nykter vid ratten bäddar för en trygg resa."

3) Packa bilen noggrant – det kan rädda ditt liv!

Trafikskyddets kontaktchef Tapio Heiskanen uppmanar sportlovsfirarna att reservera tillräckligt med tid för att packa bilen. Resan blir trivsammare om alla saker är ändamålsenligt packade och utrymmet inne i bilen är fredad för människorna. Om den lurviga kompisen kommer med på resan, kan en ordentlig sele eller en ändamålsenlig bur trygga en säker sportlovsresa också för familjens sällskapsdjur.

"Att få skidorna och all annan vintersportsutrustning att rymmas med fordrar ibland Tetris-skicklighet och det lönar sig inte att ha bråttom då. Den säkraste platsen är bakluckan – redan vid en hastig inbromsning kan lösa saker flyga omkring i passagerarutrymmet och åstadkomma skada. Börja med att packa det tyngsta först i bakluckan. Lösa föremål fästs med ordentliga linor eller ett nät. Också snowboard, skidor och annat som läggs i skidboxen ska fästas ordentligt", betonar Heiskanen.

4) Bilen i skick före resan

Kolla bilens skick före sportlovsresan.

"Med små förhandsgranskningar kan man lätt undvika tråkiga överraskningar under resan. Kolla däcktrycken, också reservdäckets, och se till att det finns tillräckligt med köldtålig spolarvätska och att vindrutetorkarna är i skick. Ta gärna med solglasögon, eftersom solen som lyser från låg höjd bländar förvånansvärt mycket. Att putsa vindrutan från insidan hjälper också mot bländning", säger Jussi Pohjonen vid Trafi.

5) Mobilapplikationer underlättar resan

Varför inte prova på nya mobilapplikationer som gör resan smidigare under semestern? Om du är på väg till Ylläs kan du t.ex. bekanta dig med en helt ny mobilitetstjänst, Ylläs Around. Applikationen hjälper dig att ta dig från en plats till en annan inom Ylläsområdet.

Om du däremot rör dig i södra Finland kan du delta i Finlands största trafikförsök som är öppen för alla. I Nordic Way, Coop -försöket delar förarna sinsemellan information om bland annat farliga ställen och störningar i trafiken. Målet är att förbättra trafiksäkerheten.

Glöm inte heller bort bilisterna ständiga favorit, Trafikverkets tjänst Trafikläget. Där kan du t.ex. kolla bilder från väglagskameror och den aktuella trafiksituationen.

Ytterligare information

Information om trafikstörningar och väglag http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

Sportlovstrafiken inom huvudstadsregionen:
Trafikverket, Helsingfors vägtrafikcentral, tfn 020 637 3328

Sportlovstrafiken i övriga landet:
Trafikverket, Tammerfors vägtrafikcentral, tfn 020 637 3330

Trafikskyddet
kontaktchef Tapio Heiskanen, Trafikskyddet, tfn 020 7282 362, @HeiskanenTapio

Trafi
ledande sakkunnig Jussi Pohjonen, tfn 029 5345 310, [email protected], Twitterissä @JussiPohjonen

Polisen
Kommissarie Ilkka Kantola (Västra Nylands polisinrättning), p. 0295 438 162
polisöverinspektör Samppa Holopainen, tfn 0295 481 570

I Nyland svarar Västra Nylands polisinrättning för trafikinformationen:

Trafiken inför sportlovet:
17.2 kl. 6 - 15.30 Klaus Lyytikäinen, tfn 0295 438 193
17.2 kl. 15.30 - 23.00 Petri Luoto, tfn 050 399 8031

Returtrafiken
26.2 kl. 14.30-23.00 Jan-Erik Huurne, tfn 040 777 0182

Meteorologiska institutet:
http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/varningar, twitter.com/meteorologit
kommunikationssakkunnig Emmi Lehikoinen, tfn 029 539 2088, [email protected]

 

 

Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv