Hoppa till innehåll

Sportlovsperioden börjar - trafiken är livlig under de kommande veckosluten

Publicerad 18.02.2016

Sportlovsfirarna fördelar sina resor över veckorna 8–10. Under de följande tre veckosluten är trafiken på många ställen betydligt livligare än under normala vinterveckoslut. Utöver den livliga trafiken kan det ostadiga vädret och eventuellt dåligt väglag fördröja resan och öka risken för olyckor.

I Finland firas sportlovet utspritt under veckorna 8–10. Trafiken är livligast på fredag och lördag vecka 8 samt lördag vecka 9.

Först i tur är södra Finland som har sportlov vecka 8. De flesta av södra Finlands sportlovsfirare ger sig i väg antingen fredag 19.2 eller lördag 20.2. På fredag 19.2 blir trafiken livligare på eftermiddagen, medan trafiken på lördag 20.2 är livlig genast från morgonen och avtar först i början av kvällen. Också på söndag 21.2 är trafiken på många ställen livligare än under normala vintersöndagar. Det kan förekomma köer ställvis under veckoslutet.

Under sportlovets första veckoslut är trafiken livligast på vägarna ut från Helsingfors samt på riksväg 5 från Heinola till Varkaus och riksväg 4 från Helsingfors ända till Kemi.

Däremot är pendeltrafiken inom huvudstadsregionen lugnare än vanligt vecka 8 på grund av sportlovet.


Dåligt väglag kan göra resandet långsammare

Enligt meteorologiska institutets jourhavande meteorolog inleds sportlovet i ganska milt väder. Under det kommande veckoslutet råder sydliga luftströmmar, det är mulet och flera regnområden passerar Finland. Snöfallen försämrar väglaget, som blir dåligt under veckoslutet, ställvis till och med mycket dåligt.

Nederbörden är rikligast i landets södra och östra delar. Temperaturen är för det mesta några grader på minus, i söder och väster tidvis över nollstrecket. Nederbörden kommer till största delen som snö, ställvis också som slask. Totalt torde det komma 5-20 cm snö, i Lappland är nederbörden mindre.

På grund av det varierande väglaget är det skäl att kontrollera de senaste väderuppgifterna och de gällande varningarna på Meteorologiska institutets webbsidor före resan. Också via radion informeras om trafiken och väglagsförhållandena.

Man kan kolla trafikläget i realtid och bilderna från väglagskamerorna via Trafikverkets tjänst Trafikläget.
 

Polisen tryggar sportlovstrafiken

Oberoende av hur bråttom du har till backarna, är det bäst att utöver skidorna packa med tålamod och rätt attityd. Polisen är aktivt med och tryggar sportlovstrafiken. Det man främst övervakar är körsätten och hastigheterna.

"Dessa båda är nära kopplade till varandra, eftersom förare som vill köra fortare än den övriga trafiken ofta också gör sig skyldiga till farliga omkörningar, struntar i säkerhetsavstånden och i övrigt stör balansen i trafiken genom sitt körbeteende" säger polisöverinspektör Samppa Holopainen vid Polisstyrelsen.

Polisen övervakar också hur bilen är lastad, bilens tekniska skick och naturligtvis också förarens körskick.


Se till bilens skick och att bilen är tryggt packad

Det lönar sig att offra några minuter på serva bilen innan man ger sig i väg för att fira sportlov. Kolla vindrutetorkarna och fyll på köldtålig spolarvätska. När man kör i varierande väder stänker det smuts från andra bilar, och slitna vindrutetorkare gör bara skråmor i vindrutan.

"När vårsolen lyser från låg höjd blir en rispig vindruta reflekterande, vilket försämrar sikten", säger Trafis ledande sakkunnig Jussi Pohjonen.

Förutom att kolla bilens skick lönar det sig också att packa bilen noggrant. Trafikskyddets utvecklingschef Antero Lammi uppmanar alla som är på väg för att fira sportlov att packa bilen i lugn och ro. Lösa föremål i passagerarutrymmet kan vid en kollision flyga omkring hur som helst och i värsta fall åstadkomma stor skada. Alltid behövs inte ens en kollision, utan lösa föremål kan flytta på sig på grund av guppar, tvärbromsning eller motsvarande.

"Det är skäl att packa bilen noggrant. De tyngsta föremålen placeras underst i bagageutrymmet och fästs bra. Använd nät eller linor för att hålla föremålen på plats. Placera alltid alla föremål i bagageutrymmet och reservera utrymmet inne i bilen bara för passagerare. Detta ökar också reskomforten", säger Lammi.

Det förnuftigaste är att packa skidorna, snöbrädorna och annan skidutrustning i en skidbox på bilens tak. "Var noggrann också när du packar skidboxen. Det finns olika viktgränser för olika bilar i fråga om lasten på taket. Uppgifterna finns i bilens användarmanual. Föremålen ska också bindas fast inne i boxen.


Södra Finlands sportlov slutar och mellersta Finlands börjar veckoslutet 26-28.2.


Södra Finlands sportlovsfirare återvänder under veckoslutet 26-28.2. Samma veckoslut börjar mellersta Finland sitt sportlov och därför går trafiken både söderut och norrut.

Fredag 26.2 och lördag 27.2 är trafiken livligare än normalt på många vägsträckor. Det kan bildas köer bl.a. på riksväg 4 på sträckan Heinola–Kemi, på sträckan Jyväskylä–Kemi och S:t Michel–Varkaus samt på riksväg 5 mellan Heinola och Varkaus.
Söndag 28.2 är också trafiken söderut livlig. Norr om Jyväskylä är trafikmängderna mindre än på lördag, men längre söderut är söndagen veckoslutets livligaste dag.


Sportlovstrafikens sista veckoslut 4-6.3.

Under sportlovsperiodens tredje veckoslut tar sportlovet slut i mellersta Finland, medan den då först börjar i norra Finland. Trafiken mellan Uleåborg och Kemi är livligare än under normala veckoslut i båda riktningarna och fortsätter livligare än normalt under hela vecka 10.


Sportlovet är livligt också på järnvägarna

Sportlovssäsongen hör till de livligaste tiderna på järnvägarna. De populäraste tågen från huvudstadsregionen norrut, framför allt till Lappland, börjar vara slutsålda. Enligt VR är tågen till Kolari de populäraste och mest slutsålda.

För att tågen ska komma smidigt i väg från stationen, lönar det sig att vara i tid på stationen och se var den egna vagnen stannar. På så sätt kan man genast stiga på i rätt vagn och behöver inte söka sig från en vagn till en annan inne i tåget. Bildskärmarna på plattformarna visar var vagnarna stannar.

Ytterligare information

Sportlovstrafiken inom huvudstadsregionen
Trafikverket
Helsingfors vägtrafikcentral, tfn 020 637 3328

Sportlovstrafiken i övriga landet
Trafikverket
Tammerfors vägtrafikcentral, tfn 020 637 3330

Meteorologiska institutet
ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
twitter.com/meteorologit
Väderprognoser av jourhavande meteorolog 24 h/dygn tfn 0600 1 0600 (4,01 e/min + lna)

Polisen
polisinspektör Pasi Kemppainen, tfn 0295 481631

Trafi
ledande sakkunnig Jussi Pohjonen, [email protected], tfn 029 5345 310

Trafikskyddet
utvecklingschef Antero Lammi, tfn 020 7282 346

Järnvägstrafik
VR Groups mediadesk 03070123

Trafikverket, Twitter, Facebook

Meteorologiska Institutet, Twitter

Trafi, Twitter, Facebook

Polisen, Twitter, Facebook

Trafikskyddet, Twitter, Facebook

VR, Twitter, Facebook

Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv