Slåtter vid vägar förebygger olyckor och stöder den biologiska mångfalden
Publicerad 10.6.2024 11.55
Slåtter producerar och upprätthåller värdefulla livsmiljöer
Slåtter främjar även bevarandet av naturens mångfald. Regelbunden slåtter av vägkanter har med tiden skapat en betydande mängd livsmiljöer för gräsmarks-och ängmarksarter, till och med för hotade arter. Slåtter upprätthåller dessa värdefulla livsmiljöer som påminner om traditionella biotoper.
Slåtter genomförs två gånger per sommar längs livligt trafikerade vägar. På dessa vägar görs den första slåttern enligt de nuvarande anvisningarna med smal omfattning, vilket hjälper arterna längs vägarna att förnyas. Den andra slåttern görs över ett bredare område senare på sommaren. På vägar med mindre trafik görs slåttern en gång per sommar i juli–augusti med en bredd på två meter. Önskemål om senareläggning av slåtterarbetena framförs ofta.
"Slåtter kan inte skjutas upp för mycket av trafiksäkerhetsskäl. Senare slåtter försämrar också ängsarternas levnadsförhållanden, eftersom de kraftigaste växtarterna ökar längs vägarna", konstaterar Terhelä.
Slåtter bekämpar också invasiva främmande arter
Även invasiva främmande arter har tagit fäste vid vägkanterna. Blomsterlupin har spridit sig mest och i bekämpningen av arten är det viktigt att förhindra att den sprids med frön till nya växtplatser. Därför sparas inte blommande lupiner vid slåtter. Förekomsterna av farliga jättelokor förstörs separat när de upptäcks.
Invasiva arter vid vägkanterna får inte rensas bort utan tillstånd. Om man planerar bekämpningsåtgärder inom vägområdet ska man kontakta den riksomfattande Trafikens kundservice, som ger mer information om förutsättningarna för genomförandet av bekämpningen. Gå till webbplatsen för Trafikens kundservice (på finska).
- Har du stött på främmande arter? Anmäl det på webbplatsen Vieraslajit.fi
- Ge respons om slåttern i Trafikens kundservice
- Mer information om sommarunderhåll av landsvägar finns på Trafikledsverkets webbplats
- Mer information om slåtter av vägkanter finns också på NTM-centralens webbplats
- Läs mer om invasiva främmande arter på Trafikledsverkets webbplats
Mer information:
Marketta Hyvärinen
miljösakkunnig, Trafikledsverket
tfn 029 534 3261
Mika Terhelä
sakkunnig inom anskaffning av landsvägsunderhåll, Trafikledsverket
tfn 029 534 3331