Hoppa till innehåll

Antalet plankorsningar har nästan halverats under det här årtusendet – historiskt få olyckor 2024

Publicerad 13.1.2025 9.00

Numera finns det färre än 2 400 plankorsningar i statens bannät, medan antalet ännu i början av millenniet var över 4 000. Det har gjorts satsningar på säkerheten vid plankorsningarna, och 2024 inträffade färre olyckor än någonsin. Arbetet fortsätter även framöver.

Plankorsningarna utgör den tydligaste säkerhetsrisken på järnvägarna. Det handlar inte bara om säkerheten för trafikanterna, utan också för järnvägstrafiken och därigenom för tågresenärerna. Genom att avlägsna plankorsningar kan trafiksäkerheten förbättras och trafikens smidighet främjas i synnerhet på livligt trafikerade banavsnitt.

Det har gjorts stora satsningar på att avlägsna plankorsningar och förbättra säkerheten, eftersom det i början av millenniet fortfarande fanns över 4 000 plankorsningar i statens bannät och det numera finns färre än 2 400 kvar. Trafikledsverkets plankorsningsprogram som inleddes 2018 har haft en viktig roll.

"Genom ett bra och systematiskt plankorsningsarbete har vi förbättrat situationen avsevärt. Utöver plankorsningsprogrammet avlägsnas och förbättras plankorsningar både inom ramen för andra projekt och inom ramen för det grundläggande banunderhållet. Årligen läggs cirka 15 miljoner euro på att avlägsna och förbättra plankorsningar", berättar säkerhetsexpert Kaisa-Elina Porras vid Trafikledsverket.

År 2024 avlägsnades eller förbättrades sammanlagt cirka hundra plankorsningar, och arbetet för att främja säkerheten fortsätter även framöver. Tyngdpunkten ligger på att avlägsna plankorsningar, och nya byggs inte längre.

Rekordfå plankorsningsolyckor – säkerhetsarbetet fortsätter

Fram till 2021 inträffade årligen i genomsnitt 29 plankorsningsolyckor i Finland, och under de värsta åren betydligt fler än så. Sedan dess har trenden dock börjat minska tydligt, eftersom det inträffade 13 olyckor per år 2022 och 2023 och endast tio olyckor inträffade i fjol.

”Det är en positiv nyhet som uppmuntrar till fortsatt säkerhetsarbete. Vårt mål är naturligtvis att olyckorna ska vara närmare noll och att ingen längre ska dö eller skadas i olyckor", säger Porras.

Trafikledsverket påminner om att trafikbeteendet har en direkt inverkan på plankorsningsolyckor. Innan man kommer till en plankorsning ska man sakta ner farten så att man vid behov kan stanna före spåren eller bommarna på ett säkert sätt. Om det uppstår köer fram till en plankorsning ska varje förare själv säkerställa säkerheten innan han eller hon korsar spåren.

Mer information:

säkerhetsexpert Kaisa-Elina Porras, Trafikledsverket
tfn 029 534 3864, [email protected]

Läs mer om plankorsningar och säkerheten i plankorsningar

Bilagor