Skip to content

Fjällappland får arktiskt ekosystem i världsklass för testning av intelligent trafik

Publicerad 9.2.2016

Ett arktiskt ekosystem i världsklass för intelligent och automatiserad trafik bildas i finska Lappland. Aktörer intresserade av intelligent trafik samlades i Fjällappland för att visionera om framtiden. Vid symposiet presenterades de första praktiska åtgärderna i projektet och det första partnerskapsavtalet. Enligt avtalet kommer Norges och Finlands vägtrafikmyndigheter i fortsättningen ett ha ett nära samarbete i norra Finland och norra Norge. Avsikten är att öka effektiviteten och säkerheten för den gränsöverskridande trafiken med hjälp av intelligenta trafiksystem.

”Målet med projektet Aurora är att i Fjällappland skapa ett arktiskt testområde i världsklass som öppnar möjligheter till affärsverksamhet för både finska och internationella företag.  Vi har en möjlighet att lyfta Finland till världstoppen då det gäller intelligent trafik och utvecklande av digital trafikinfrastruktur”, sade Reija Viinanen, verkställande direktör vid Tunturi-Lapin Kehitys ry.

Projektet har satts i rullning

Trafiksektorns nationella och internationella beslutsfattare, representanter för industrin och potentiella samarbetsparter samt utvecklare och forskare samlades i Olos för att diskutera samarbetsmöjligheterna.

"Projektet Aurora gagnar hela Finland. Testsystemen som byggs på vägen och instrumenteringen av den intelligenta trafiken ger oss möjlighet att förbereda oss på både automatisering av vägtrafiken och intelligent livscykelhantering av trafiklederna. Denna information kan sedan utnyttjas för att utveckla den intelligenta trafiken kostnadseffektivt också annanstans i Finland", sade Trafikverkets generaldirektör Antti Vehviläinen.

Renvarningssystemet var bland de första intelligenta trafiktjänsterna i området och målet med det var att öka trafiksäkerheten genom att utnyttja teknologin för geodata och digitalisering. Tjänsten går ut på att i första hand yrkesförarna, och i ett senare skede konsumenterna, kan rapportera och ta emot säkerhetsmeddelanden via sina mobiltelefoner. Målet är att ta tjänsten i provanvändning i Fjällappland redan under hösten 2016. Flera företag förbereder sig på att ta i bruk tjänsten.

Inom projektet Aurora utvecklar man också mobilitetstjänster (MaaS). Resande i Ylläs kan redan i vår använda applikationen Ylläs Around, med vilken man lätt och förmånligt kan kombinera resor inom kollektivtrafiken. Sonera fungerar som MaaS-operatör.

Aurora innehåller fyra spetsområden: intelligent automatisering av trafiken, kommunicerande fordon, intelligent förvaltning av trafikinfrastrukturen samt mobilitet som tjänst.

Aurora är öppet för alla aktörer. I projekthelheten deltar för närvarande kommunikationsministeriet, Trafikverket, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Lantmäteriverket, Meteorologiska institutet, ITS Finland ry, HERE, Roadscanners Oy, Lapland Proving Ground Oy, Ylläksen Matkailuyhdistys ry och Tunturi-Lapin Kehitys ry.

Diskussioner om Aurora Symposiet förs på Twitter med taggen #snowbox. Symposiet för inbjudna gäster arrangerades av Tunturi-Lapin Kehitys ry i samarbete med kommunikationsministeriet, Trafikverket och Trafi.

Ytterligare information:

Reija Viinanen, +358 400 423 370, [email protected], www.snowbox.fi, @SnowboxFinland

Trafikverket möjliggör fungerande, effektiva och trygga resor och transporter. www.trafikverket.fi  

www.facebook.com/liikenneverkossa

www.twitter.com/liikennevirasto


Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv