Skip to content

Sitra: Arbetsgrupp skissade upp riktlinjerna för den nya generationens samhälls- och trafikpolicy

Publicerad 19.5.2011

I ett hållbart, människocentrerat servicesamhälle betraktas infrastrukturen, rörligheten och logistiken som en serviceform och en källa för välbefinnande. Utmaningen ligger i att åstadkomma mer med mindre insats. Finland behöver ett smidigt trafiksystem som kan tillgodose användarnas snabbt föränderliga behov. För detta krävs ett digitaliserat samhälle.

Ett nytt slags trafik- och samhällsplanering och olika trafiktjänster säkerställer fungerande trafikförbindelser för medborgarna och verksamhetsbetingelser som stödjer företagens konkurrenskraft. Dessa framtidsvisioner skissades upp av de experter som deltog i utvecklingsprogrammet Trafikrevolution.

– Den bakomliggande orsaken till planeringen är ett politiskt beslut om servicenivån på de resor och transporter som tillhandahålls med offentliga medel. Denna funktionsgaranti är ett servicelöfte från samhället till användarna. En ny modell för trafik- och samhällsplanering som förenar olika aktörer sammanfogar verksamhetsbetingelserna för markanvändningen, boendet, trafiken, servicestrukturen och näringarna samt hittar medel för att infria löftet, säger direktör Juha Kostiainen från Sitras Program för offentlig ledning och förvaltning.

– De offentliga och privata kunderna i Finland är krävande, och det i kombination med att långsiktiga tjänsteavtal ingås uppmuntrar tjänsteproducenterna att skapa nya innovationer, utveckla tjänsterna och öka produktiviteten. På detta sätt skapas nya smidiga och flexibla metoder för att lösa utmaningarna inom trafiken och transporten, säger trafikrådet Eeva Linkama från Kommunikationsministeriet.

Inom ramen för utvecklingsprogrammet Trafikrevolution utvecklas och testas den nya generationens perspektiv på samhälls- och trafikplaneringen. Utvecklingsprogrammet omfattar flera skeden, och resultatet av det första skedet var publikationen av en tankekarta som visar riktlinjerna för framtiden.

Utvecklingsprogrammet inleddes i december 2010 i samarbete med Sitras Program för offentlig ledning och förvaltning, Kommunikationsministeriet, Finansministeriet, Miljöministeriet, Arbets- och Näringsministeriet, Trafikverket, Trafi, RYM Oy, Tivit Oy och olika branschaktörer.

Trafikverket koordinerar de försöksprojekt som konkretiserar tankekartan i praktiken. De olika aktörerna har lovat att föra utvecklingsprogrammet vidare. Nätverket leds i fortsättningen av Kommunikationsministeriet.
 


Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv