Kupittaa–Turku-ratahanke: Rakennuttajakonsultti Ville Larkamo – Monipuolinen tausta tuo vahvuutta rakennuttamiseen

Julkaistu 26.5.2025

Tässä juttusarjassa raotamme hanketoimiston ovea ja kerromme Kupittaa–Turku-ratahankkeen rautaisista asiantuntijoista. Tällä kertaa artikkelissa hanketta ja arkeaan avaa hankkeen rakennuttajakonsultti Ville Larkamo VSS Infralta.

Henkilö seisoo rautatieaseman laiturilla yllään kirkas heijastinliivi, suojakypärä ja aurinkolasit. Taustalla näkyy junaraiteita ja vehreitä puita.

Rakennuttajakonsultin työpäivät rakentuvat paljolti palavereista, sähköposteista ja jatkuvasta yhteydenpidosta urakoitsijoiden sekä muiden sidosryhmien kanssa. Laadun, turvallisuuden sekä sopimusehtojen toteutuminen ovat hankkeessa avainasemassa. Niiden valvonta edellyttää sekä teknistä osaamista että kykyä kommunikoida eri osapuolten kanssa selkeästi. 

Työ ei kuitenkaan ole vain tietokoneen ääressä istumista, vaan vaatii jatkuvaa läsnäoloa myös kentällä.

“Pyrin vierailemaan työmailla usein, jolloin säilytän myös tuntuman työmaiden ajankohtaiseen tilanteeseen”, kertoo Ville Larkamo

Päivittäinen rytmi voi muuttua nopeasti kentällä havaittujen asioiden vuoksi.

"Erityisesti vanhojen rakenteiden, kuten Koulukadun alikulkusillan, kanssa yllätyksiä saattaa tulla. Koska rakenteet ovat vanhoja, niiden suunnitelmia ei aina ole saatavilla. Kun vanhaa puretaan, voi löytyä asioita, joihin täytyy reagoida nopeasti", Larkamo kuvailee.

 

Laadukas kokonaisuus rakentuu pienistä yksityiskohdista

Larkamo aloitti Kupittaa–Turku-ratahankkeessa massakoordinaattorina, mutta kesästä 2023 alkaen hän on toiminut Sillat Stk -urakan ja Koulukadun alikulkusiltaurakan rakennuttajakonsulttina.

"Tällä hetkellä olen seurannut urakoiden viimeistelyvaihetta. Nyt työpöydällä ovat erityisesti laadun varmistaminen, dokumentointi ja vastaanottotarkastusten valmistelu", Larkamo kertoo.

Hankkeen eri vaiheiden hallinta, laatutodentaminen ja urakoitsijoiden tukeminen onnistuneeseen lopputulokseen ovat työn keskiössä. Työ vaatii tarkkuutta: pienimmätkin yksityiskohdat kaidetolpista teräsrakenteisiin täytyy tarkistaa, dokumentoida ja hyväksyttää ennen vastaanottoa.

“Meidän kaikkien työhön kuuluu varmistaa, että turvallisuus toteutuu kaikessa tekemisessä. Turvallisuuden valvonta on kaikkien vastuulla”, Larkamo huomauttaa. 
 

Isän jalanjäljistä kohti omaa uraa

Rakennuttajakonsultti Ville Larkamolle maanrakennusala tuli jo varhain tutuksi: isän maanrakennusyrityksen arjessa koneiden käsittely opittiin jo ennen kouluikää.

"Ajoin koneita suurin piirtein siitä asti, kun sarviin ylsin", Larkamo muistelee.

Nuoruudessa ura isän jalanjäljissä ei aluksi tuntunut omalta. Larkamo hakeutui opiskelemaan suurtalouskokiksi, mutta armeijan jälkeen tie kulki lopulta takaisin tutulle työmaalle, Ulvilaan maanrakennusfirman palvelukseen.

"Jossain vaiheessa alkoi myös kypsyä ajatus siitä, että voisi nousta niin sanotusti montun pohjalta montun reunalle. Sain opiskelupaikan Turun ammattikorkeakoulusta, ja vuonna 2012 aloitin rakennusinsinööriopinnot", Larkamo kertoo.


Vastapainoa arjen kiireisiin urheilusta ja luonnosta

Vastuullisen työn vastapainona Larkamo panostaa palautumiseen. Viikoittaiset käynnit punttisalilla sekä sulkapallopelit tuovat liikettä ja irtiottoa työarjesta. Lisäksi omalla metsätontilla vietetyt päivät metsänhoidon parissa tarjoavat rauhallista vastapainoa kiireiselle arjelle.

"Esimerkiksi talviaikaan tulee tehtyä metsätöitä viikonloppuisin. Se on hyvää fyysistä vastapainoa näyttöpäätetyölle", Larkamo kertoo.

 

Seuraa hanketta: 

https://vayla.fi/kupittaa-turku-ratahanke
www.facebook.com/KupittaaTurkuratahanke

Kupittaa–Turku-ratahankkeen tavoitteena on parantaa ja sujuvoittaa raideliikennettä koko Varsinais-Suomessa ja Rantaradalla. Lisäksi hanke mahdollistaa osaltaan Helsinki–Turku nopean junayhteyden toteuttamisen. Ratapihoilla tehtävien muutostöiden ansiosta Turun asemanseudulla vapautuu maata alueen kehittämiseen ja rautatieaseman henkilölaiturialueen turvallisuus ja esteettömyys paranevat. Hankkeen työt ajoittuvat vuosille 2021–2026. Hanke on saanut tukea Euroopan unionilta sekä suunnitteluun että rakentamiseen.