Tillbaka

En trevligare resa: konst på stationerna

En trevligare resa: konst på stationerna

Publicerad 18.10.2019

De färggranna väggmålningarna på Ringbanans järnvägsstationer är snarare en regel än ett undantag. Målet med konstverken på stationerna är att göra de vardagliga resorna mer trevliga och göra kollektivtrafiken mer lockande.

Man behöver inte alltid besöka ett konstgalleri för att hitta konst utan den egna hemstationen kan också erbjuda detta. Stora konstverk pryder flera stationer på Ringbanan och det lönar sig till och med att stiga av tåget en station före den egna stationen för att se dem. Stationskonst kan avnjutas i Myrbacka, Klippsta, Mårtensdal och många andra stationer på Ringbanan. Förutom Ringbanan finns konst på flera metrostationer i Helsingfors.

Trafikledsverket har sammanställt en karta på stationerna med stationskonst. Följ kartan och åk genom Ringbanan och Helsingfors metro. Resebiljetten för kollektivtrafik fungerar som inträdesbiljett till konstupplevelsen.

Järnvägsstationer med stationkonst: Böle, Gamlas, Malmgård, Myrbacka, Klippsta, Mårtensdal, Kivistö, Aviapolis, Flygplatsen, Lejle, Dickursby, Parkstad, Bocksbacka. Metrostationer med stationkonst: Mattby, Hagalund, Kägeludden, Helsingfors järnvägsstation

Stationskonst på Myrbacka station

Stationkonst på Myrbacka station

Stationkonst på Myrbacka station

Stationskonst på Klippsta station

Stationkonst på Klippsta station

Stationkonst på Klippsta station