Kanavamuseot

Väylä ylläpitää viittä alueellista kanavamuseota, jotka sijaitsevat historiallisesti ja matkailullisesti arvokkaissa kanavakiinteistöissä. Jokainen kanavamuseo esittelee alueensa kanavien ja vesiliikenteen historiaa, jopa 1500-luvulta aina nykypäiviin asti.

Kanavamuseoiden historia

Kanavamuseoiden verkosto perustettiin vuonna 1980. Tämän museoverkoston viimeinen museo, Saimaan kanavan museo, valmistui vuonna 1995. Kanavamuseot ovat tärkeitä matkailu- ja virkistyskohteita myös kunnille, jotka osallistuvat museoiden markkinointiin, aukipitoon ja kiinteistöjen ylläpitoon.

Kanavamuseotoiminnan ohella yhteistyössä Museoviraston kanssa on entistetty Möhkön ruukinkanava, Kuivataipaleen kanava, Saarikosken sulku ja Suvorovin kanavat. Viimeksi ovat valmistuneet  vanhan Saimaan kanavan uoman ja Pien-Mustolan sulun entisöintityöt  vanhan Mälkiän sulun alapuolella.

Museokanavat

Möhkön museokanava (Ilomantsi)

Möhkön vanhan rautaruukin sulkukanava korjattiin purjehduskelpoiseksi 1990-luvun alkuvuosina museoviraston johdolla. Merenkulkulaitos rakensi kanavaan mm. sulkuportit ja kuusi metriä korkean vesirattaan. Nykyisin kanavan hoidosta vastaa Ilomantsin kunta.  Museota ylläpitää Ilomantsin Museosäätiö.

Lisätietoa: http://www.mohkonruukki.fi/

Kuivataipaleen kanava (Suonenjoki)

Kuivataipaleen vanhan puusulun entisöintityö valmistui vuonna 1996 ja kanava avattiin veneilykäyttöön. Merenkulkulaitos rakensi kanavan Museoviraston toimeksiannosta työllisyysvaroin. Kuivataipaleen kanava yhdistää Kymijoen ja Vuoksen vesistöalueen ja sen kautta kulkee veneilyreitti Suonenjoelta Sorsakoskelle. Sulku toimii käsikäyttöisenä itsepalvelusulkuna ja Väylä vastaa sen kunnossapidosta.

Ämmäkosken tervasulku (Kajaani)

Kanava sijaitsee Kajaaninjoen varrella linnanraunion ja Ämmäkosken voimalaitoksen vieressä. Sulun vieressä on vanha "lussitupa" ja vanhojen piirustusten mukaan rekonstruoitu puinen sulkukanava. Erikoinen sulkurakenne (ns. kuilusulku) oli mitoitettu tervaveneille, jotka kuljettivat tervatynnyreitä Ouluun. Sulun ylläpidosta vastaa Kajaanin kaupunki, joka järjestää kesäisin sululla tervansoutunäytöksiä.  Kanava kuuluu Kajaaninjoen kulttuurimaisemakohteisiin, joita esitellään Renforsin rantalenkki-kulttuuripolun varrella.

Lisätietoa http://www.kajaani.fi/Kaupunkitieto2/Nahtavyydet/Tervakanava/

Sivu päivitetty 21.12.2018