Museotiet

Yksi tunnetuimmista historiallisista pitkistä tieosuuksista on Hämeen Härkätie, jonka museoitu tieosuus on Porras-Renko -tie, joka kulkee Lopen ja Rengon kuntien välillä.

Myös Vanhalinnantie on osa Hämeen Härkätietä. Liedon kohdalla on Härkätien pisin alkuperäisessä asussaan säilynyt tieosuus. Tien tuhatvuotisesta menneisyydestä kertovat sen vierellä sijaitsevat rautakautiset kalmistot ja maisemaa hallitseva Vanhalinna.

Toinen hyvin tunnettu pitkä tieosuus on Suuri Rantatie, jonka varrella sijaitsee Fagervigin tie Inkoossa. Suurella Rantatiellä sijaitse myös Tallinmäki-Virojoki -tie, joka on Suomen pisin (35,2 kilometriä) museotieosuus. Suuri Rantatie kulkee Turusta Viipuriin.

Tuusulanjärven rantatie Tuusulassa on oikea taiteilijoiden tie. Sitä kunnostettiin jo 1600-luvulla, ja 1800-luvun lopulla sen varrelle alkoi siirtyä taiteilijoita pois pääkaupungin humusta. Aleksis Kiven kuolinmökki ja Pekka Halosen taiteilijakoti ovat tien varrella, eikä tieltä ole pitkää matkaa Sibeliuksen Ainolaankaan.

Taistelutantereentie Oravaisissa tunnetaan myös nimellä Minnestodsin tie, ja se on osa vanhaa Pohjanlahden maantietä. Sen rakentaminen aloitettiin 1600-luvun alussa, ja maapostin kuljetus siirtyi tielle noin 1640-luvulla. Tien varrella käytiin Suomen sodan aikana Oravaisten taistelu vuonna 1808. Tieltä löytyy myös sodan muistomerkki.

Huovintie Köyliössä on osa Ulvilan ja Turun välistä keskiaikaista maantieyhteyttä.

Koiviston paikallistie Äänekoskella kuuluu Kuopion ja Vaasan väliseen tieyhteyteen. 1800-luvun puoliväliin asti tie oli Keski-Suomen pääteiden risteyskohta.

Pertunmaalla Kuortin ja Koirakiven välillä kulkeva Kuortti-Miekansalmi -tie on osa Suurta Savon tietä. Tie on todennäköisesti peräisin 1400-luvulta.

Kuru-Ruovesi -tie Ruovedellä on osa Peräkunnantietä, joka kulkee Parkanon ja Mäntän välillä. Tie on peräisin 1600-luvulta, mutta yleiseksi tieksi se otettiin käyttöön vuonna 1920.

Kyrönkankaan kesätie Kauhajoella on osa keskiaikaista tienlinjausta. Tie on tunnettu myös nimillä ”Sikain tie” ja ”Ylisen Vaasan maantie”. Maantieksi se muutettiin 1600-luvulla.

Magneettimäki Inarissa on noin kolmen kilometrin pituinen rinneosa kuuluisalla Jäämerentiellä. Petsamon Liinahamari oli vuosina 1940–1941 ainoa ympärivuotisessa käytössä oleva valtamerisatama Pohjois-Euroopassa.

Nikkilänmäentien linjaus Leppävirralla on peräisin 1600-luvulta, mutta tieksi se valmistui kustavilaisen ajan tienrakennustöissä 1770-luvulla.

Ruokolahden ja Rautjärven kunnissa sijaitseva Niskapietiläntie toimi 1800-luvulla postitienä ja vuoteen 1957 asti se oli myös osa valtatie 6:ta.

Nivajoki-Alajalve -tie Utsjoella toimi muinoin kiertotienä Tenojoessa sijaitsevalle Alaköngäs-koskelle. Tie liitettiin tieverkkoon vuonna 1928. Utsjoki–Nuorgam -maantien valmistuttua 1967 Alakönkään tie lakkautettiin maantienä, ja se jäi lohenkalastajien käyttöön.

Kajaanin Paltaniementie on rakennettu vuonna 1820, ja se on maisemallisesti sekä kulttuurihistoriallisesti arvokas kokonaisuus.

Porrassalmentie Mikkelissä on peruja Suuresta Savon tiestä alkaneesta Mikkeli–Lappeenranta -tiestä. Porrassalmenharjulla on 1789 käydyn taistelun muistomerkki.

Suomussalmen Raatteentie valmistui vuosina 1915–1919. Tiellä ja sen läheisyydessä käytiin talvisodan voitokkaimmat torjuntataistelut vuosina 1939–1940. Muistoina Talvisodan taisteluista tien varrelle on pystytetty muistomerkkejä, joita museovirasto on entisöinyt.

Saviselkä-Piippola -tie Kärsämäellä on 1800-luvun alulta peräisin. Vuosien 1930 ja 1953 välillä tie oli osa valtatie 4:ää.

Seitajärventie Savukoskella otettiin vuonna 1951 valtion hoidettavaksi paikallistieksi, mutta Seitajärven polun linjaus on toiminut luontaisena kulkureittinä jo esihistoriallisena aikana.

Simonkyläntie Simossa on ainut Oulu-Tornio -maantien museotieosuus. Tie toimi 1600-luvulla kesätienä, mutta vuonna 1752 tie saatiin ajokuntoon kuningas Aadolf Fredrikin matkaa varten.

Enon ja Lieksan välisen Vornantie on rakennettu venäläisen pikkuvihan aikana vuosina 1741-1743. Tiellä on sodittu myös Suomen sodan aikana vuonna 1808.

Sivu päivitetty 02.01.2019