Kanavamuseotoiminta ja museokanavat

Kanavamuseoiden historia

Kanavamuseoiden verkosto perustettiin vuonna 1980. Tämän museoverkoston viimeinen museo, Saimaan kanavan museo, valmistui vuonna 1995. Yhteistyössä Museoviraston kanssa on entistetty Möhkön ruukinkanava, Kuivataipaleen kanava, Saarikosken sulku ja Suvorovin kanavat. Viimeksi ovat valmistuneet vanhan Saimaan kanavan uoman ja Pien-Mustolan sulun entisöintityöt  vanhan Mälkiän sulun alapuolella.

Museokanavat

Möhkön museokanava (Ilomantsi)

Möhkön vanhan rautaruukin sulkukanava korjattiin purjehduskelpoiseksi 1990-luvun alkuvuosina museoviraston johdolla. Merenkulkulaitos rakensi kanavaan mm. sulkuportit ja kuusi metriä korkean vesirattaan. Nykyisin kanavan hoidosta vastaa Ilomantsin kunta.  Museota ylläpitää Ilomantsin Museosäätiö.

Lisätietoa: http://www.mohkonruukki.fi/

Kuivataipaleen kanava (Suonenjoki)

Kuivataipaleen vanhan puusulun entisöintityö valmistui vuonna 1996 ja kanava avattiin veneilykäyttöön. Merenkulkulaitos rakensi kanavan Museoviraston toimeksiannosta työllisyysvaroin. Kuivataipaleen kanava yhdistää Kymijoen ja Vuoksen vesistöalueen ja sen kautta kulkee veneilyreitti Suonenjoelta Sorsakoskelle. Sulku toimii käsikäyttöisenä itsepalvelusulkuna ja Väylä vastaa sen kunnossapidosta.

reaktionapit
Sivu päivitetty 15.07.2019