Asemakuulutukset

Väylä vastaa Suomen rautatieasemien kuulutuksista.

Väylän tavoitteena on tehdä tuhansista päivittäisistä matkoista toimivia ja sujuvia kaikille. Kuulutusten äänellä on merkitystä, sillä ne tavoittavat miljoonia matkustajia vuosittain. Vuonna 2014 Suomessa tehtiin 103,9 miljoonaa junamatkaa. Kuulutuksissa on myös huomioitu erityisryhmien tarpeet.

Kaikilla Suomen rautatieasemilla alkoi kuulua uusi kuuluttajaääni 1.6.2015 alkaen. Suomen lähes 180 rautatieasemalla annetaan päivittäin junaliikenteen aikatauluista ja muusta toiminnasta lähes 15 000 erilaista kuulutusta matkustajille. Kokenut äänityöntekijä, uusi "Asemien ääni", Eva Lönnblad valittiin uudeksi kuuluttajaääneksi elokuussa 2014.

Kuulutuksia varten äänitettiin noin 3 000 sanaa, joista koostetaan kuulutuksissa käytettävät noin 15 000 fraasia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Liikennevirasto käynnisti uuden Asemien äänen hakuprosessin vuoden 2014 kesällä. 53 ammattilaisäänen hakijan joukosta finaaliin pääsi viisi ehdokasta. Valitsijaraadin ja lähes 4000 kansalaisen äänten perusteella Lönnbladin ääni valittiin voittajaksi. Finalistien ääniä sai kuunnella autenttisissa olosuhteissa kahdella rautatieasemalla (Helsinki ja Tampere). Myös erityisryhmiä konsultoitiin valintaprosessissa.

Äänen valinnassa painottui äänen selkeys, kirkkaus ja soveltuvuus asemakuulutuksiin. Myös kielitaidolla oli painoarvoa, sillä kuulutuksia tehdään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

 

reaktionapit
Sivu päivitetty 21.12.2018