Hoppa till innehåll

Sommarhastigheterna träder i kraft till veckoslutet

Publicerad 02.04.2017

Sommarhastigheterna tas i bruk i hela landet under torsdagen och fredagen (6-7.4.2017). NTM-centralerna kontrollerar vägarnas skick innan hastighetsbegränsningarna ändras. På vägavsnitt i dåligt skick kan de sänkta hastighetsbegränsningarna hållas i kraft tills beläggningen har reparerats.

De sänkta hastighetsbegränsningarna som varit i kraft under vintern, upphävs före veckoslutet. På vägsträckor med omställbara hastighetsmärken har man redan från början av mars kunnat använda sommarhastigheter i goda väglagsförhållanden.

På motorvägarna höjs hastighetsbegränsningen tillbaka till 120 km/h, om inte vägavsnittet permanent har en lägre begränsning. Hastighetsbegränsningarna som sänkts till 80 km/h på huvudvägarna ändras tillbaka till 100 km/h. Den högsta tillåtna hastigheten framgår av hastighetsbegränsningsmärkena.

På många vägar finns det efter vintern flera sprickor, hål och andra skador i beläggningen. På vägarna med de största skadorna tas sommarhastigheterna i bruk först då beläggningen reparerats. De belagda vägarna har lidit ovanligt mycket av vinterns milda väder, då perioderna med omväxlande frost och tö i hela landet varit 50 % fler än genomsnittet för vintrarna.

Bra förare beaktar alltid väglaget och de övriga trafikanterna

Så här på våren är det viktigt att beakta att väglaget snabbt kan skifta från gott till ytterst dåligt. Nattfrost kan ha gjort vägen hal och snöfall och slask kan överraska. Smarta förare vet att det ibland krävs att man kör betydligt långsammare än vad trafikmärkena tillåter för att resan ska vara trygg.

Vårsolen lockar också mopedister, cyklister och fotgängare att röra sig på vägarna och vägrenarna. Förarna ska ta dem i beaktande, hålla tillräckligt avstånd vid möte och omkörning och undvika att stänka ner dem.

Förståndiga förare förbereder sig också väl inför resan. Ett bra sätt att ta reda på väglaget och trafikläget är via Trafikverkets tjänst Trafikläget http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/.

Ytterligare information

Tuomas Österman, trafikstyrningsexpert, Trafikverket,
tfn 029 534 3630
fornamn.efternamn(at)trafikverket.fi

Auli Forsberg, trafiksystemsexpert vid Trafikverket
tfn 029 534 3903
fornamn.efternamn(at)trafikverket.fi

Niko Hyppönen, informatör, Trafikverket,
tfn 029 534 3131
fornamn.efternamn(at)trafikverket.fi

Ytterligare information om tjälskador: http://www.liikennevirasto.fi/-/kelirikkoa-ennakoidaan-maanteilla-laajalle-alueelle-rautateilla-routimishaittoja-vahaisesti

 

Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv