Hoppa till innehåll

Midsommartrafiken är som livligast på torsdag och söndag

Publicerad 18.06.2018

Trafikverket uppskattar att trafiken inför midsommarfirandet är som livligast på torsdag 21.6 kl. 11–20 och efter midsommarhelgen på söndag 24.6 kl. 10–22. Myndigheterna påminner om att resan går smidigare om bilföraren är utvilad och man har planerat körrutten noggrant.

Det kommer som vanligt att vara mycket trafik på torsdag före midsommar mellan klockan 11 och 20. Det förekommer också trafikstockningar på många huvudleder under timmarna då de flesta midsommarfirarna åker iväg. Då trafiken är som livligast, kan körhastigheterna ställvis sjunka med 2040 km/h.

”Bilköer uppstår normalt särskilt på huvudstadsregionens utfarter. På torsdag är trafikintensiteten på till exempel riksväg 4 cirka 50 % högre än på en vanlig sommarfredag”, säger trafikcentralchef Juha Alikoivisto.

Det kan också förekomma trafikstockningar utanför huvudstadsregionen. Ett ställe där trafiken ofta stockar sig är riksväg 9 vid Alajärvi. I år blir det troligtvis ännu värre trafikstockningar än vanligt, eftersom det pågår vägarbete på stamväg 58, som ofta används som alternativ rutt. Liksom tidigare år kan det också förekomma trafikstockningar på riksväg 4 från Jyväskylä norrut och på riksväg 5 från S:t Michel norrut.

I vissa områden kan trafiken däremot löpa smidigare än under tidigare midsomrar. Ett exempel på det är färjtrafiken i Åbolands skärgård. I år väntas kötiderna bli kortare än vanligt, eftersom den populära sträckan mellan Pargas och Nagu kommer att trafikeras av två stora färjor.

Trafikverket uppskattar att trafiken kommer att vara ganska livlig också på fredag 22.6, särskilt mellan kl. 10 och 13.

Returtrafiken koncentreras till söndagen

De flesta midsommarfirarna åker tillbaka på söndag 24.6 mellan kl. 10 och 22. Det kan förekomma trafikstockningar särskilt på riksvägarna 4 och 5 mot Helsingfors och på riksväg 9 från Jyväskylä till Tammerfors. Under returtrafiken är de mest trafikerade vägarna ungefär de samma som inför midsommaren, men i motsatt riktning. Enligt Trafikverkets beräkningar är det mindre risk för trafikstockningar i returtrafiken.

”Vi har våra egna trafikprognoser, men situationen kan alltid förändras. Om vädret är bra och det inte inträffar några olyckor, kan trafiken löpa bättre än förväntat. Det är förstås vår förhoppning”, säger trafikcentralchef Alikoivisto.

Midsommaren firas i ostadigt väder

Under midsommarhelgen drar ett omfattande lågtrycksområde över Finland och vädret blir ostadigt. På torsdag kommer det tidvis regnskurar i en del av Lappland och till södra Finland kommer det under dagen nya regnområden från sydväst. Mellan regnområdena är det mestadels uppehåll och ganska soligt.

På midsommarafton fördjupas lågtrycket över Finland och det regnar tidvis i hela landet. Det kan också förekomma åska och vindbyar. Lågtryckets bana och utveckling är ännu mycket oklara.

På lördag och söndag försvagas troligen lågtrycket i närheten av Finland och det kan ännu komma regnskurar särskilt dagtid.

Temperaturerna dagtid ligger mellan 15 och 20 grader. I de regniga områdena och i norr kan temperaturerna ligga mellan 10 och 15 grader. Nattetid är temperaturen ställvis under 10 grader.

Ruttvalet har betydelse

Med lite förhandsplanering kan man helt undvika att fastna i bilköer. ”Det lönar sig att kontrollera i förväg om det till exempel pågår vägarbeten som förlänger restiden på den planerade rutten”, säger Jussi Pohjonen, ledande sakkunnig vid Trafi.

Just nu pågår det vägarbeten runt om i Finland. På nästan alla vägbyggen avbryts arbetet under midsommaren. Trots det kan restiden förlängas på grund av vägarbetet, eftersom körfälten kan vara smalare än vanligt eller avstängda. Vid många vägbyggen gäller sänkta hastighetsbegränsningar. Mer information om pågående vägarbeten finns på Trafikverkets webbsidor https://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

Då man väljer rutt och avfärdstid kan man också kontrollera trafikprognosen.

”Det lönar sig inte att använda samma huvudled som alla andra, särskilt om det finns en mindre parallell trafikled utan trafik”, säger Pohjonen. Pohjonen rör sig igen i midsommartrafiken på torsdag 21.6 kl. 11–17 och man kan be kommentarer av honom om hur trafiken löper på tfn 029 534 5310.

Nykter och utvilad vid ratten

Till midsommarfirandet hör ofta alkohol och onykter ska man inte ge sig ut i trafiken. Också bara en lätt berusning ökar riskerna och nästan hälften av alla ödesdigra rattfylleriolyckor sker just sommartid. Trafikskyddet uppmanar alla midsommarfirare att se till att ingen sätter sig berusad vid ratten – oberoende av rusningsmedel. Trötthet försämrar också körskicket och utgör en betydande riskfaktor.

”Det lönar sig att redan i förväg planera hur man tar sig fram under midsommarhelgen, om man ska använda sig av kollektivtrafik eller bestämma vem som kör efter festen. Om man har druckit alkohol, bör man också följande dag kontrollera sitt körskick. Även om mätaren visar noll, är man inte nödvändigtvis i skick att köra. Detsamma gäller om man har vakat vid midsommarbrasan hela natten. Man ska inte sätta sig vid ratten om man inte är utvilad. Om man tvivlar ens lite på det egna körskicket, måste man låta bilen stå, säger regionchef Rainer Kinisjärvi vid Trafikskyddet i Uleåborg.

Polisen övervakar midsommartrafiken

Polisen följer med hur midsommartrafiken löper och övervakar den på flera sätt. Polisen övervakar trafiken både på traditionellt sätt och med utrustning för automatisk trafikövervakning.

”Vi övervakar till exempel fordonens och bilförarnas skick. Det lönar sig att kontrollera att bilföraren är nykter och bilen i gott skick. Dessutom hoppas vi att alla är på gott humör under resan”, säger polisinspektör Heikki Ihalainen vid Polisstyrelsen.

Ytterligare uppgifter:

Information om vägarbeten, trafikstörningar och väglag http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/.

Kartor över midsommarens trafikprognoser (pdf)

Midsommartrafiken i huvudstadsregionen:
Trafikverkets vägtrafikcentral, Helsingfors, tfn 020 637 3328

Midsommartrafiken i övriga landet:
Trafikverkets vägtrafikcentral, Tammerfors, tfn 029 534 3330

Meteorologiska institutet
[email protected]

Trafi
ledande sakkunnig Jussi Pohjonen, tfn 029 534 5310, jussi.pohjonen(at)trafi.fi, Twitter @Jussi Pohjonen

Trafikskyddet
regionchef Rainer Kinisjärvi, tfn 020 7282 379

Polisen
polisinspektör Heikki Ihalainen, tfn 0295 481 756

Bilagor

 

 

Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv