Avoimet vesiväyläaineistot

Väylän vastuulla on valtaosa Suomen vesiväylistä ja kanavista. Vesiväylien hallinta ja turvallinen käyttö edellyttävät ajantasaisia tietoaineistoja, joita Väylävirasto julkaisee myös avoimena datana.

kuva väylämerkistä

Vesiväyläaineistot

Vesiväyläaineistot koostuvat vesiväylärekisterin tiedoista.

Mistä tietoja saa?

Tiedostolatauspalvelussa voi katsella sekä ladata aineistoja karttakäyttöliittymän kautta. Käyttäjät voivat itse valita mitä aineistoja haluavat ja miltä alueelta. Valinnan jälkeen palvelu lähettää sähköpostilla linkin, josta pääsee lataamaan valitsemansa aineistot. Aineistot toimitetaan shape (.shp) -formaatissa.

Tiedot ovat saatavissa myös rajapintapalveluista. Rajapintapalvelujen käyttöön tarvitaan sopiva asiakasohjelmisto. Rajapintapalvelut sopivat myös sovelluskehittäjille, jotka haluavat käyttää Väylän avointa dataa omissa sovelluksissaan. Rajapintapalvelut on kuvattu tarkemmin kehittäjille-sivulla.

 

Avoimet vesiväyliin ja merenkulkuun liittyvät aineistot muualla verkossa

 

AIS-tiedot eli laivojen sijaintitiedot

Suomen AIS-maa-asemat ja AIS-tietoa keräävät ja jakelevat järjestelmät ovat siirtyneet Traffic Maganement Finland -konserniin kuuluvalle VTS Finlandille 1.1.2019.
Avoimet AIS-tiedot ovat saatavissa Traffic Management Finlandin ylläpitämän Digitraffic-palvelun kautta.  Siirry palveluun >>
Väylä tarjoaa edelleen dokumentaatiota AIS-tietoihin.

 

Avoimet merikartat

1.1.2019 alkaen Suomen merikartoituksesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Siirtymäkauden aikana avointen merikartta-aineistojen jakelu tapahtuu Väylän rajapintapalveluista.
 

 

Syvyysaineistot
1.1.2019 alkaen Suomen merikartoituksesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Siirtymäkauden aikana avointen syvyys-aineistojen jakelu tapahtuu Väylän aineistopalvelusta. Lisää syvyysaineistoista >>
reaktionapit
Sivu päivitetty 09.07.2019