Yhteystiedot

Digiroad-operaattori

 • 040 507 2301 (klo 9-16)
 • info@digiroad.fi

Pysäkkiasiat

 • pysakit@digiroad.fi

Digiroad-keskustelu

Digiroad-verkostolla on oma keskustelukanava Slackissa. Kanavalla on jo yli 260 keskustelijaa - tule sinäkin mukaan! 

Digiroad Twitterissä

Tilaa uutiskirje

Tilaa Digiroad-aineiston hyödyntäjien uutiskirje:

Yksityistietietojen ilmoittaminen Digiroadiin

Yksityistielain (560/2018) myötä Yksityistiekunnilla on vuodesta 2019 alkaen velvollisuus toimittaa Väylän Digiroad-järjestelmään tien liikenteenohjaukseen liittyvät tiedot. Yksityisteiden valtionavustuksen saamisen yhtenä edellytyksenä on, että tiekuntaa ja yksityistietä koskevat tiedot ovat Digiroadissa ajantasaiset. Tietoja ei saada Digiroadiin mistään muualta kuin yksityistiekunnilta ja yksityistieosakkailta. Yksityisteille ei ole lähtökohtaisesti aineistossa ilmoitettuna mitään tietoja, jos tiekunta ei ole sitä itse aiemmin tehnyt. 

Ilmoitettavat tiedot

Tiekunnan tulee ensisijaisesti toimittaa valtionavustusten haun yhteydessä:

 • Painorajoitukset
 • Ajokiellot ja tien käytön rajoitukset (esim. moottoriajoneuvolla ajo kielletty)
 • Ajoesteet tai muut tien käyttöä rajoittavat liikenteenohjauslaitteet ja rakennelmat (puomit jne)
 • Liikennemerkkien mahdolliset lisäkilvet (tontille ajo sallittu jne.).
 • Tiekunta voi halutessaan toimittaa myös tien nopeusrajoituksen, joka parantaa navigaattorien oikeaa toimintaa ja voi mm. vähentää ylimääräistä tien käyttöä.
 • Lisäksi tiekunta voi halutessaan toimittaa esimerkiksi muita liikennemerkkejä ja tilapäisesti voimassa olevat tai esimerkiksi vuosittain tiettyyn vuodenaikaan toistuvat rajoitukset ja kiellot. Tähän luokkaan kuuluvat mm. toistuvat kelirikot. Kuitenkaan lyhytaikaisia, esimerkiksi tietyön aiheuttamia rajoituksia tai kieltoja ei tule ilmoittaa.

Digiroadiin tulee ilmoittaa vain kunnan suostumuksella  asetettuja liikennemerkkejä. 

Jos tiekunnan teillä ei ole rajoituksia tai kieltoja, tiekunnan tulee ilmoittaa tiekunnan teiden nimet: lomakkeessa valitaan "ilmoita tiekunnan muuttuneet tai puuttuvat tiedot", syötetään teiden nimet ja valitan ruutu: "Tiellä ei ole rajoituksia tai kieltoja".

Ohje yksityisteiden tietojen ilmoittamiseen

Ilmoita tiekunnan puuttuvat tai muuttuneet tiedot (ohje aukeaa vihreästä painikkeesta)

Digiroadiin tulee ilmoittaa tiekunnan painorajoitukset ja ajokiellot yksityistieavustusten haun yhteydessä. Jos avustuksia ei hae, ilmoittaminen on silti suositeltavaa, koska tietoa käyttävät esimerkiksi Hätäkeskuslaitos ja navigaattorivalmistajat. 

Digiroadiin voi ilmoittaa vapaaehtoisesti myös nopeusrajoituksia, kelirikkoja ja muita yksityistien liikennemerkkejä. 

Ilmoittaminen tapahtuu sähköisen lomakkeen avulla, jonka löydät alempaa tältä sivulta kohdasta "Siirry ilmoittamaan yksityistien tiedot". 

 

Toimi seuraavasti:

1) Täytä tiekunnan perustiedot ja yhteystietosi. 

 • Puhelinnumero tulee täyttää numeroina, ilman välilyöntejä eli muodossa: 0504512367

2)  Täytä tien osoitejärjestelmän mukainen osoite, eli osoite, jolla posti kulkee perille. Valitse ilmoituksen tyyppi -kohdasta: Ilmoita puuttuvat tai muuttuneet tiedot. 

 •  Jos yksityistiellä ei ole osoitetta (osoitenimeä) tulee ilmoitukseen lisätä karttaliite tien sijainnista, josta näkyy mitä teitä tiekuntaan kuuluu. 

3) Täytä tiellä olevat rajoitukset. 

 • Nopeusrajoitus (vapaaehtoinen): Kunnan luvalla asetettu nopeusrajoitus. Valitse rajoitus pudotusvalikosta. 
 • Painorajoitus: Painorajoitus ilmoitetaan kilogrammoina (esim. 6000). Jos tiekunta on asettanut erikseen telimassan tai akselimassan, tulee tästä ilmoittaa lisätietokenttään lomakkeen lopussa. 
 • Kelirikko (vapaaehtoinen): kelirikkona voidaan ilmoittaa vuosittain toistuvat kelirikot. Tietoihin pitää ilmoittaa noin kuukauden tarkkuudella arvio siitä, koska kelirikko yleensä esiintyy ja kelirikon aikainen painorajoitus, jos sellainen on asetettu. Esimerkiksi "Kelirikko, 3000 kg, toukokuu-huhtikuu". Lomakkeeseen laitettava päivämäärä on vain arvio ajankohdasta.
 • Ajokielto: esimerkiksi "moottoriajoneuvolla ajo kielletty", ajoneuvokohtaiset rajoitukset tai ajoesteet, kuten puomit.
 • Karttalinkki: kartta tulee toimittaa, jos rajoitus ei ole voimassa koko tien pituudella  tai jos ilmoitetaan liikennemerkkejä. Karttaliitteen tekemiseksi löydät ohjeen tämän verkkosivun lopusta. Jos rajoitus on voimassa koko tien pituudella ja liikennemerkki on tien alussa, karttaliitettä ei tarvitse toimittaa. Jos karttalinkin tekeminen ei onnistu, skannatun tai muuten tuotetun kartan voi toimittaa osoitteeseen info@digiroad.fi ja otsikkokenttään tulee laittaa tiekunnan nimi. 

 • Lisätiedot: Lisätietokenttään voit ilmoittaa muut tiellä olevat liikennemerkit, lisätietoja rajoituksista tai muita yksityistiehen liittyviä tietoja. 

4) Jos tiekuntaan kuuluu useampi tie, voit lisätä niitä vihreästä painikkeesta "lisää tie". Jos vahingossa lisäät ylimääräisen tien, voit poistaa sen punaisesta napista "poista tie". Valitse "seuraava", kun kaikki tiekunnan tiedot on ilmoitettu. 

5) Tarkista avautuvan tiivistelmän avulla, että ilmoittamasi tiedot ovat oikein. Mikäli huomaat tiedoissa virheen, voit palata muokkaamaan lomaketta alhaalta, kohdasta "Palaa muokkaamaan lomaketta". Valitse tapa, jolla tosite ilmoittamisesta toimitetaan sinulle. Paina vielä "en ole robotti" ja vastaa tarvittaessa sen tarjoamaan kysymykseen. valitse sitten "vakuutan, että olen ilmoittanut Digiroadiin tiekunnan teiden rajoitukset ja kaikki rajoitukset ja kiellot ovat kunnan hyväksymiä ". Pääset lähettämään tiedot vihreästä napista "lähetä". 

 • Lataa tositeliite koneelle .pdf -tiedostona vaihtoehto lataa koneelle tositteen tietojen ilmoittamisesta. Ilmoitetut tiedot lähtevät käyttäjälle sähköpostilla.
 • Sähköpostitse -vaihtoehto lähettää tositeliitteen sähköpostilla ja lisäksi mukana tulee myös ilmoitetut tiedot. Koneelle ei lataudu kopiota tositteesta. Tätä vaihtoehtoa suositellaan, jos ilmoitus tehdään julkisella tietokoneella. 
 • Lataa tositeliite koneelle ja toimita kopio sähköpostiin -vaihtoehto lataa tositteen tietokoneen muistiin sekä lähettää siitä kopion antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Ilmoitetut tiedot toimitetaan sähköpostilla. 

HUOM! Jos käytät julkista konetta esimerkiksi kirjastossa ja valitset "lataa tositeliite koneelle .pdf -tiedostona", tosite pitää poistaa laitteen muistista sen jälkeen, kun liite on otettu talteen. Tositteessa on lomakkeeseen täytetyt yhteystiedot! 

6) Tallenna latautunut tosite tai tarkista sähköpostistasi, että sait varmasti kuittauksen toimituksesta. Viestin pitäisi saapua muutamassa minuutissa. Jos et saanut kuittausta sähköpostiin, tarkista roskapostikansio. 

Tiekunnan teillä ei ole rajoituksia tai kieltoja (ohje aukeaa vihreästä painikkeesta)

Vaikka tiekunnan tiellä ei ole rajoituksia tai kieltoja, tiedot tulee silti ilmoittaa yksityistieavustusten hakemisen yhteydessä. Jos avustuksia ei hae, ilmoittaminen on silti suositeltavaa, koska tietoa käyttävät esimerkiksi Hätäkeskuslaitos ja navigaattorivalmistajat. Yksityistieportaalissa voi kertoa, että rajoituksia ei ole. 

Ilmoittaminen tapahtuu sähköisen lomakkeen avulla, jonka löydät alempaa tältä sivulta kohdasta "Siirry ilmoittamaan yksityistien tiedot".

 

Toimi seuraavasti:

1) Täytä tiekunnan perustiedot ja yhteystietosi. 

 • Puhelinnumero tulee täyttää numeroina, ilman välilyöntejä eli muodossa: 0504512367

2) Täytä tien osoitejärjestelmän mukainen osoite, eli osoite, jolla posti kulkee perille. Valitse sitten, ilmolituksen tyyppi -kohdasta "Tiellä ei ole kieltoja tai rajoituksia". 

 • Jos yksityistiellä ei ole osoitetta (osoitenimeä) tulee ilmoitukseen lisätä karttaliite tien sijainnista, josta näkyy mitä teitä tiekuntaan kuuluu.

3) Jos tiekuntaan kuuluu useampi tie, voit lisätä niitä vihreästä painikkeesta "lisää tie". Mikäli lisää vahingossa ylimääräisen tien, voit poistaa sen punaisesta napista "poista tie". Kun kaikki tiekunnan tiet on ilmoitettu, valitse "seuraava". 

4) Tarkista avautuvan tiivistelmän avulla, että ilmoittamasi tiedot ovat oikein. Mikäli huomaat tiedoissa virheen, voit palata muokkaamaan lomaketta alhaalta, kohdasta "Palaa muokkaamaan lomaketta".  Valitse tapa, jolla tosite ilmoittamisesta toimitetaan sinulle. Paina vielä "en ole robotti" ja vastaa tarvittaessa sen tarjoamaan kysymykseen. Valitse sitten "vakuutan, että olen ilmoittanut Digiroadiin tiekunnan teiden rajoitukset ja kaikki rajoitukset ja kiellot ovat kunnan hyväksymiä". Pääset lähettämään tiedot vihreästä napista "lähetä". 

 • Lataa tositeliite koneelle .pdf -tiedostona vaihtoehto lataa koneelle tositteen tietojen ilmoittamisesta. Ilmoitetut tiedot lähtevät käyttäjälle sähköpostilla.
 • Sähköpostitse -vaihtoehto lähettää tositeliitteen sähköpostilla ja lisäksi mukana tulee myös ilmoitetut tiedot. Koneelle ei lataudu kopiota tositteesta. Tätä vaihtoehtoa suositellaan, jos ilmoitus tehdään julkisella tietokoneella. 
 • Lataa tositeliite koneelle ja toimita kopio sähköpostiin -vaihtoehto lataa tositteen tietokoneen muistiin sekä lähettää siitä kopion antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Ilmoitetut tiedot toimitetaan sähköpostilla. 

HUOM! Jos käytät julkista konetta esimerkiksi kirjastossa ja valitset "lataa tositeliite koneelle .pdf -tiedostona", tosite pitää poistaa laitteen muistista sen jälkeen, kun liite on otettu talteen. Tositteessa on lomakkeeseen täytetyt yhteystiedot! 

 

5) Tallenna latautunut tosite tai tarkista sähköpostistasi, että sait varmasti kuittauksen toimituksesta. Viestin pitäisi saapua muutamassa minuutissa. Jos et saanut kuittausta sähköpostiin, tarkista roskapostikansio. 

Tiekunnan tiedot on jo ilmoitettu, ne ovat edelleen oikein Digiroadissa ja tiekunta tarvitsee vain uuden tositteen ilmoituksesta (ohje aukeaa vihreästä painikkeesta)

Jos tiekunta tarvitsee uuden tositteen vanhentuneen tilalle tai tosite on hukkunut, palvelusta voi tilata uuden tositteen. 

Ilmoittaminen tapahtuu sähköisen lomakkeen avulla, jonka löydät alempaa tältä sivulta kohdasta "Siirry ilmoittamaan yksityistien tiedot".

 

Toimi seuraavasti:

1)  Täytä tiekunnan perustiedot ja yhteystietosi. 

 • Puhelinnumero tulee täyttää numeroina, ilman välilyöntejä eli muodossa: 0504512367

2) Täytä tien osoitejärjestelmän mukainen osoite, eli osoite, jolla posti kulkee perille. Valitse pudotusvalikosta "tiekunnan tiedot on jo ilmoitettu Digiroadiin ja ne eivät ole muuttuneet edellisen ilmoituksen jälkeen". 

4) Jos tiekuntaan kuuluu useampi tie, voit lisäteitä teitä vihreästä napista "lisää tie". Mikäli vahingossa lisäät turhan tien, voit poistaa sen punaisesta napista "poista tie". Valitse sitten "Seuraava".

5) Tarkista avautuvan tiivistelmän avulla, että ilmoittamasi tiedot ovat oikein. Mikäli huomaat tiedoissa virheen, voit palata muokkaamaan lomaketta alhaalta, kohdasta "Palaa muokkaamaan lomaketta". Valitse tapa, jolla tosite ilmoittamisesta toimitetaan sinulle. Paina vielä "en ole robotti" ja vastaa tarvittaessa sen tarjoamaan kysymykseen. Valitse "vakuutan, että olen ilmoittanut Digiroadiin tiekunnan teiden rajoitukset ja kaikki rajoitukset ja kiellot ovat kunnan hyväksymiä". Pääset lähettämään tiedot vihreästä napista "lähetä". 

 • Lataa tositeliite koneelle .pdf -tiedostona vaihtoehto lataa koneelle tositteen tietojen ilmoittamisesta. Ilmoitetut tiedot lähtevät käyttäjälle sähköpostilla.
 • Sähköpostitse -vaihtoehto lähettää tositeliitteen sähköpostilla ja lisäksi mukana tulee myös ilmoitetut tiedot. Koneelle ei lataudu kopiota tositteesta. Tätä vaihtoehtoa suositellaan, jos ilmoitus tehdään julkisella tietokoneella. 
 • Lataa tositeliite koneelle ja toimita kopio sähköpostiin -vaihtoehto lataa tositteen tietokoneen muistiin sekä lähettää siitä kopion antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Ilmoitetut tiedot toimitetaan sähköpostilla. 

HUOM! Jos käytät julkista konetta esimerkiksi kirjastossa ja valitset "lataa tositeliite koneelle .pdf -tiedostona", tosite pitää poistaa laitteen muistista sen jälkeen, kun liite on otettu talteen. Tositteessa on lomakkeeseen täytetyt yhteystiedot! 

6) Tallenna latautunut tosite tai tarkista sähköpostistasi, että sait varmasti kuittauksen toimituksesta. Viestin pitäisi saapua muutamassa minuutissa. Jos et saanut kuittausta sähköpostiin, tarkista roskapostikansio. 

Ei sähköpostiosoitetta, kuinka toimia? (ohje aukeaa vihreästä painikkeesta)

Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit edelleen ilmoittaa tiedot palvelussa. Jos ilmoitat tiedot ilman sähköpostia, sinun tulee ladata tosite ilmoituksesta tietokoneen tai laitteen muistiin. Kuittausta tietojen onnistuneesta ilmoittamisesta ei myöskään voida toimittaa. Halutessa sähköpostiosoitteen voi luoda ilmaiseksi esimerksi Googlen gmail-palvelun avulla. 

Ilmoittaminen tapahtuu sähköisen lomakkeen avulla, jonka löydät alempaa tältä sivulta kohdasta "Siirry ilmoittamaan yksityistien tiedot".

 

Jos sinulla ei ole sähköpostia, toimi seuraavasti:

1) Täytä tiekunnan perustiedot ja yhteystietosi. 

 • Puhelinnumero tulee täyttää numeroina, ilman välilyöntejä eli muodossa: 0504512367

2) Kirjoita sähköpostiosoitteen paikalle: info@digiroad.fi. 

3) Täytä tien osoitejärjestelmän mukainen osoite, eli osoite, jolla posti kulkee perille. Valitse pudotusvalikosta "Ilmoita tiekunnan puuttuvat tai muuttuneet tiedot".

 • Jos yksityistiellä ei ole osoitetta (osoitenimeä) tulee ilmoitukseen lisätä karttaliite tien sijainnista, josta näkyy mitä teitä tiekuntaan kuuluu

4) Täytä muut tiekunnan tiedot (ks. ylemmät ohjeet!)

5) Jos tiekuntaan kuuluu useampi tie, voit lisätä teitä vihreästä napista "lisää tie". Mikäli vahingossa lisäät turhan tien, pääset poistamaan ylimääräisen tien punaisesta napista "poista tie". Kun kaikki tiekuntaan kuuluvat tiet on ilmoitettu, voit painaa "seuraava". 

6) Tarkista avautuvan tiivistelmän avulla, että ilmoittamasi tiedot ovat oikein. Mikäli huomaat tiedoissa virheen, voit palata muokkaamaan lomaketta alhaalta, kohdasta "muokkaa lomaketta". Valitse tositeliitteen toimitustavaksi Lataa tositeliite koneelle .pdf -tiedostona. Tallanne tositeliite itsellesi  tai tulosta se. Paina vielä "en ole robotti" ja vastaa tarvittaessa sen tarjoamaan kysymykseen. Valitse "vakuutan, että olen ilmoittanut Digiroadiin tiekunnan teiden rajoitukset ja kaikki rajoitukset ja kiellot ovat kunnan hyväksymiä".  Pääset lähettämään tiedot vihreästä napista "lähetä". 

HUOM! Jos käytät julkista konetta esimerkiksi kirjastossa ja valitset "lataa tositeliite koneelle .pdf -tiedostona", tosite pitää poistaa laitteen muistista sen jälkeen, kun liite on otettu talteen. Tositteessa on lomakkeeseen täytetyt yhteystiedot! 

7) Tallenna latautunut tosite tai tarkista sähköpostistasi, että sait varmasti kuittauksen toimituksesta. Viestin pitäisi saapua muutamassa minuutissa. Jos et saanut kuittausta sähköpostiin, tarkista roskapostikansio. 

 

Karttaliitteen tekeminen (ohje aukeaa vihreästä painikkeesta)

Voit ilmoittaa rajoitusten sijainnin joko liittämällä sähköpostiin haluamasi kartan tiedostona tai tehdä Karttapaikassa karttalinkin seuraavan ohjeistuksen mukaan. Apua saat myös oheisesta videosta. Saat videon näkyviin siirtymällä koko ruudun tilaan videon oikean alareunan painikkeesta tai tästä.

Oikean tien etsiminen

 1. 1) Siirry Karttapaikkaan
 2. Karttapaikassa on useita taustakarttoja – suosittelemme Taustakartta- tai Maastokartta-näkymää.
 3. 2) Etsi tie HAKU -toiminnolla. Valitse listalta oikean kunnan yksityistie ja paina vasemmalta sinisellä näkyvää tien nimeä. Kartta siirtyy tielle ja näet Hakutulokset -ikkunan.
 4. 3) Suurenna karttanäkymää oikean yläkulman + painikkeesta, kunnes erotat oikean tien. Hakutulos-ikkunan vasemman reunan harmaa nuoli tai sininen lippu osoittaa oikeaa tietä.
 5. 4) Liiku kartalla oikeaan kohtaan painamalla hiiren vasen painike alas ja liikuttamalla samanaikaisesti hiirtä.
 6. 5) Etsi oikea kohta tiestä kartalta.

Karttamerkin lisääminen

 1. 6) Valitse vasemmasta reunasta sininen Karttamerkki-painike. Merkin alareuna muuttu oranssiksi, kun työkalu on päällä.
 2. 7) Liikuta hiiren osoitin haluamaasi kohtaan ja paina hiiren vasenta näppäintä.
 3. 8) Näkyviin aukeaa Uusi karttamerkintä -ikkuna.
 4. 9) Kirjoita rajoituksen tiedot Otsikko -tekstikenttään ja lisätiedot Kuvaus -kenttään. Hyväksy muutos ja karttamerkki ilmestyy kartalle.
 5. 10) Epäonnistuneen karttamerkin voi poistaa valitsemalla merkin ja painamalla aukeavasta ikkunasta Poista
 6. 11) Jos haluat ilmoittaa karttamerkillä useamman rajoituksen, seuraa ensin alla olevaa Kartan liittäminen lomakepohjaan -ohjetta ja toista sitten tämän ohjeen kohdat 1-6.
 7. 12) Jokaiselle karttamerkille pitää luoda oma linkki ja liittää linkit lomakkeelle.  

Kartan liittäminen lomakepohjaan

 1. 13) Tee luomaasi karttaan linkki valitsemalla karttamerkki ja painamalla aukeavasta ikkunasta Jaa karttaliite.
 2. 14) Kopioi osoite painamalla Kopioi linkki leikepöydälle -painiketta.
 3. 15) Mene lomakepohjaan ja liitä kopioimasi linkki lomakkeen kenttään karttalinkki painamalla hiiren oikeaa painiketta ja valitsemalla Liitä tai Paste (näppäinyhdistelmä: ctrl+v).
 4. 16) Kartan voi myös liittää ottamalla kuvakaappauksen näytöstä ja liittämällä kartan kuvana sähköpostiin.
 5. 17) Täytä loput tarvittavat tiedot ja lähetä lomake.

Karttalinkin voi tehdä myös toisten karttapalveluiden kautta. 

Siirry ilmoittamaan yksityistien tiedot

Yksityistietiedot ilmoitetaan selainpohjaisella palvelulla, johon pääsee siirtymään alla olevasta painikkeesta. Voit myös katsella tiekunnan ilmoitettuja tietoja karttapalvelusta. Ilmoitetut tiedot tulevat näkyviin kartalla noin parin viikon viiveellä riippuen käsittelyjonon pituudesta. 

Luethan huolella ohjeet yksityistietietojen ilmoittamiseen ennen kuin siirryt palveluun!

Palvelua suositellaan käytettäväksi Google Chrome, Firefox tai Microsoft Edge -selaimilla. 
Internet Explorer -selaimen käyttö ei ole suositeltavaa ja palvelu ei välttämättä toimi oikein.

Tietosuojaseloste
Otathan ongelmatilanteissa yhteyttä Digiroad-operaattoriin. 
Puh: 040 507 2301 (klo 9-16)
email: info@digiroad.fi

Tiekunnan yhteystietojen toimitus

Digiroadiin ei tule toimittaa tiekunnan yhteystietoja, vaan ne toimitetaan Maanmittauslaitokselle yksityistierekisteriin tästä

Kysyttävää? Ota yhteys Digiroad-operaattoriin!

Autamme mielellämme!

Digiroad-operaattori
info@digiroad.fi
puh. 040 507 2301 (klo 9-16)

reaktionapit
Sivu päivitetty 18.03.2020