Hyppää sisältöön

Pyörällä matka taittuu kestävästi – edellytyksenä laadukkaat tiet

Julkaistu 3.6.2020

Maailman polkupyöräpäivänä kirkastetaan pyöräilyn merkitystä osana kestävää liikennettä. Väylävirasto kehittää seudullisia pääreittejä ja tukee LVM:n tavoitetta lisätä kävely- ja pyöräilymatkoja 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Pyöräilijä sillalla

Pyörätiet paremmiksi päällystein

Ympäristö ja terveys kiittävät joka kerta, kun matka taittuu polkupyörällä. Tänään 3.6. vietetään maailman polkupyöräpäivää, jolloin kirkastetaan pyöräilyn merkitystä osana kestävää liikennettä ja infraa.

Väyläviraston liikenne ja maankäyttö -yksikössä etsitään jatkuvasti uusia tapoja kannustaa tielläliikkujia pyörän selkään.

– Kehitämme seudullisia pääreittejä, jotta mahdollisimman moni voisi kulkea pyörällä arjen matkojaan, kertoo asiantuntija Maija Rekola Väylävirastosta.

Pääreittien kohentamisen ohella pyöräilyä edistetään esimerkiksi päällystein. Vuonna 2020 pyöräteitä päällystetään 140 kilometrin ja 4,47 miljoonan euron edestä.

– Ihmiset voivat tehdä kestäviä liikkumisvalintoja, kun infra on laadukasta ja siitä on saatavilla riittävästi tietoa, sanoo Rekola.

Kansalaisten toiveet huomioon

Vajaa kolmasosa suomalaisten päivittäisistä matkoista taitetaan pyörällä tai jalan. Liikenne- ja viestintäministeriön tavoitteena on lisätä pyöräily- ja kävelymatkoja 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Kesän 2019 tienkäyttäjätyytyväisyystutkimus kertoo, että tärkeimmät syyt pyöräilyyn ovat myönteiset vaikutukset kuntoon ja terveyteen (54 %), ulkoilu ja virkistys (52 %) sekä pyöräily kätevänä liikkumismuotona (51 %).

Pyöräilyn lähtökohdat ovat erilaisia kaupungeissa ja haja-asutusalueilla.

– Valtion väylillä pyöräilyssä korostuvat terveys ja ulkoilu, kun taas kaupunkiseuduilla tärkeimpiä syitä ovat työ-, opiskelu- ja asiointimatkat, kertoo kansalaisten asiakkuuden asiantuntija Riitta Tammi Väylävirastosta.

Eniten pyöräilyä haittasi huonon sään lisäksi se, jos kaikki kuljetettava ei mahdu mukaan tai jos välimatka on liian pitkä.

Tienkäyttäjät olivat melko tyytyväisiä pyöräilyolosuhteisiin, joita arvioitiin turvallisuuden, miellyttävyyden, siisteyden, pyöräteiden kunnon sekä opastusten ja viitoitusten näkökulmasta. Eniten parannusta kaivattiin liikennejärjestelyiden selvyyteen yhdistetyillä pyöräily- ja jalankulkuväylillä.

– Otamme kansalaisten kokemukset ja toiveet huomioon, kun parannamme pyöräteitä, sanoo Rekola.

EuroVelo-reitti Helsingistä Turkuun tulossa

Yhä useampi suomalainen on innostunut pyörämatkailusta, ja Väylävirasto tukee tätä matkustusmuotoa Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman mukaisesti. Tänä kesänä tarkoituksena on viitoittaa kansainvälisen EuroVelo-reitin osuus Helsingistä Turkuun.

EuroVelo on Euroopan pyöräilyliiton edistämä hanke, jossa tähdätään koko maanosaa halkovan, lähes 90 000 kilometrin mittaisen pyöräilyreitin perustamiseen.

Rekola rohkaisee kansalaisia lähtemään kotimaanpyörämatkalle tänä kesänä.

– Upeita ja elämyksellisiä pyöräreittejä löytyy ympäri Suomen. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta