Skip to content

Pääjohtaja Wihlman: Miltä näyttää infra-alan tulevaisuus?

Julkaistu 28.1.2021

Osaamisen kehittäminen, osaajien riittäminen ja tuottavuuden parantaminen ovat infra-alan yhteisiä haasteita, kirjoittaa Väyläviraston pääjohtaja Kari Wihlman.

Väylävirasto kehittää erilaisia palveluita yhteistyökumppaneidensa kanssa. Tässä uutiskirjeessä kerromme muun muassa uudesta Ihku-laskentapalvelusta. Ihku mahdollistaa eri toteutusvaihtoehtojen kustannusten muodostumisen ja kustannusarvioiden sujuvan päivittämisen siirryttäessä hankkeen suunnitteluvaiheesta toiseen. Näin voidaan tuottaa ajantasaisia ja läpinäkyviä kustannusarvioita sekä saadaan kustannukset ohjaamaan tekemistä.

Ihku-kustannuslaskentapalvelu toteutettiin allianssimallilla, tilaajia olivat Väyläviraston lisäksi Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Jyväskylä.

Allianssimallin hyödyntäminen IT-hankkeissa ei ole vielä kovin yleistä, mutta Ihku-laskentapalvelun aikana saadun kokemuksen mukaan allianssimalli toimii hyvin myös niissä. Allianssi mahdollistaa osaamisen kehittämisen ja jakamisen avoimesti eri osapuolten kesken, mikä koituu koko infra-alan eduksi pitkällä aikavälillä.

Koko infra-alan etuna on myös turvallisuuteen panostaminen. Jos turvallisuuspoikkeamia sattuu, ne pitää selvittää kunnolla. Teknisten asioiden lisäksi huomioon on otettava inhimilliset ja organisaatioon liittyvät tekijät (HOF, Human and Organisational Factors). Esimerkiksi huonosti organisoitu työ tai epäselvät ohjeet voivat edesauttaa riskin syntyä ja toteutumista.

Turvallisuuden kehittämiseen on saatavilla vinkkejä ja apua. Väylävirasto tarjoaa palveluntuottajilleen maksuttoman HOF-kurssin. Kannattaa tarttua tilaisuuteen. Lisätietoa on tässä uutiskirjeessä.

Ratkaisuja osaamispulaan

Infra-alaa uhkaa lähitulevaisuudessa osaamispula. Alalle valmistuu vuosittain noin puolet vähemmän uusia työntekijöitä kuin jää eläkkeelle. Nyt onkin tärkeää varmistaa tulevaisuuden osaaminen. Infra-alan koulutuspaikkoja on saatava lisää. Myös alan tunnettuuteen ja houkuttelevuuteen, varsinkin nuorten keskuudessa, on panostettava.

Nuorille pitää antaa tilaisuuksia. Monille kesäharjoittelu on ensimmäinen mahdollisuus päästä näyttämään kykynsä. Väylävirastossa työskenteli viime kesänä 23 kesäharjoittelijaa. Heistä lähes kaikki pitivät harjoitteluaan hyödyllisenä.

Esimerkiksi sopimustenhallintajärjestelmän käyttöönottoprojektissa työskentelevä harjoittelija Jenni Puskala on sanonut viihtyneensä virastossamme älyttömän hyvin, eikä hänellä ole työstään kuin hyvää sanottavaa. ”Vaikka koronan takia olen pääasiallisesti etänä, mulla ei ole ulkopuolinen olo ja olen päässyt tekemään kiinnostavia hommia”, Jenni sanoo.

Tänäkin vuonna tarjoamme parisenkymmentä harjoittelupaikkaa eri tehtävissä projektienhallinnasta väylien suunnitteluun. Sekä tietenkin useita mahdollisuuksia tehdä opinnäytetöitä. Hakuaika kesäharjoittelupaikkoihin päättyy perjantaina 29.1.2021. Harjoittelupaikkoihin sekä muihin avoinna oleviin tehtäviimme voi tutustua valtiolle.fi -sivulla.

Kannustan myös yhteistyökumppanimme tarjoamaan nuorille nykyistä enemmän mahdollisuuksia. Ilman nuoria infra-alalla ei ole tulevaisuutta.

Väyläviraston pääjohtaja Kari Wihlman.

Kari Wihlman
Väyläviraston pääjohtaja


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta