null
null Velho-allianssin päiväkirjamerkintä: Asiantuntijavelhon syysmietteitä

Velho-allianssin päiväkirjamerkintä: Asiantuntijavelhon syysmietteitä

Julkaistu 14.11.2018
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Sanastot-nimikkeistöt-koodistot-metatiedot-tietomallit…. Pimenevät syksyn viikot ovat velhojenkin haasteina. Mutta hyvällä porukkahengellä ja tehokkaalla pienryhmätyöskentelyllä asiat rullaavat tasaisin askelin eteenpäin. Sitten tietysti tarvitaan välillä ’superviikko’, jolloin tuntuu, että asiat todella loksahtelevat paikoilleen ja harpataan monta askelmaa kohti tavoitetta.

Viime viikolla varsinaiset käyttäjät pääsivät testaamaan Projektivelhoa: miten onnistuu projektien perustaminen, onko projektitiedot järkeviä, entä aineiston tallennus, onko aineiston metatiedot riittävät ja tietysti miellyttääkö karttakäyttöliittymä, onko Projektivelho helppo käyttää ? Itse en osallistunut työpajaan, mutta jännitys tuntui BigRoomissa saakka. Kello kolmen jälkeen testaustyöpajaan saapuivat uupuneet, mutta onnelliset testausvelhot. No, miten meni? Testaajat olivat olleet todella aktiivisia, palaute oli ollut positiivista ja hyviä tarkennuksia sisältöön saatiin.

Allianssin valitsema ketterä kehitys kantaa hedelmää: saadaan jotain konkreettista, ei tarvitse olla vielä täydellistä, mutta tärkeintä on saada käyttäjäpalautetta ja kehittää edelleen palautteen perusteella. Taustatyötä ja määrittelyä on toki konseptointitiimi tehnyt Projektivelhon eteen jo pitkään: käyttöliittymä, projektin tiedot, aineistojen metatiedot, sanastot, omaa sisäistä testausta. Testaustiimi oli myös valmistautunut päivään huolellisesti. Minusta ehkä tärkeimpänä nostona olivat todenmukaiset ja omaa pohdintaakin vaativat tehtävät testaajille.

Lisää kohokohtia viikkoon tuli, kun konseptointitiimi ja toteutustiimi pureutuivat Rakennevelhon 1.0-version määrittelyyn: tien päällysrakenteen tietomalli, nimikkeistöt ja koodistot. Tehokkaalla pienryhmätyöskentelyllä on myllytetty ensimmäiset versiot. Todella nautittavaa oli käydä läpi tuotoksia yhdessä koodareiden kanssa (ehkä tässä koodarimuistot herää henkiin, ohjelmointiympäristöt ja termit tosin ovat vuosien saatossa vaihtuneet…). Eri näkemykset ja asiantuntijuuden eri näkökulmat tarkensivat Rakennevelho 1.0:n tavoitteen. Nyt malli on viety pitkälle koko päällysrakenteen osalta, mutta ensi vaiheessa keskitytään erityisesti päällysteisiin. Kirsikkana kakun päällä sovittiin myös ensimmäisen version määrittely Velhon metatietopalvelusta. Yhtenäiset vakioidut ja versioidut nimikkeistöt ja metatiedot tulevat olemaan Velhon palveluiden ydintä.

Viikon päätteeksi rakennemallista keskusteltiin vielä Velhon ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa. Tässäkin taas mukavaa puolustaa hyvin valmisteltuja ratkaisuehdotuksia, toisaalta saada ahaa-elämyksiä, että noinkin voi ajatella, hyvä idea … olemmeko ajatelleet liian monimutkaisesti tai tarkennetaanpas tuota. Hyvä pohjatyö tuottaa hyviä vasta-argumentteja ja kehitysideoita.

Osa-aikaisella velholla on haasteena pysyä perässä, mitä kaikkea muu porukka saakaan aikaan. Hyvin kuitenkin sprint, dailyt, retrot ja planningit sekä wiki-pohjainen dokumentointi tukevat tässä. Samoin tehokkaat taisteluparit ja pienryhmätyöskentely: asioiden eteneminen ei ole yhdestä velhosta kiinni. Tärkeintä on pitää fokus omassa vastuualueessa ja luottaa toimintatapaan ja ryhmäosaamiseen. Onneksi myös muutkin käynnissä olevat projektit liittyvät vahvasti standardointiin ja nimikkeistöihin. Viikoittain sitä voi vain hämmästellä, miten paljon erilaisia asioita saadaan valitulla toimintatavalla edistettyä. Hienoa myös, että sanastot-nimikkeistöt-koodistot-metatiedot ovat koko porukan asiaa ja innostaneet erityisesti nuorimpia asiantuntijoita.

 

14.11.2018 Juha Liukas

 

Lisätietoja Velho-allianssista

http://www.liikennevirasto.fi/velho-allianssi

Takaisin Velho-päiväkirjan pääsivulle: https://www.liikennevirasto.fi/hankkeet/digitalisaatiohanke/tieverkon-kunnonhallinta/velho-allianssi/velho-paivakirja#.WyAYY1UzbIU

Lue edellinen Velho-päiväkirjamerkintä: https://www.liikennevirasto.fi/-/velho-allianssin-paivakirjamerkinta-fokusointia-ja-filosofointia-syyssatoa-odotellessa#.W-xCBzFoRrQ 

Lue seuraava Velho-päiväkirjamerkintä: https://www.liikennevirasto.fi/-/velho-allianssin-paivakirjamerkinta-sijainteja-syvyyksia-ja-siirtymia-velhossa-sijainnilla-on-monta-ilmentymaa#.XA5MeTFS94c