Takaisin

Saimaan kanavan alaporttien uusiminen aloitetaan tänä talvena

Saimaan kanavan alaporttien uusiminen aloitetaan tänä talvena

Julkaistu 04.11.2016

Saimaan kanavan alaportit uusitaan korjausvelkapaketista saadulla lisärahoituksella. Urakka aloitetaan tänä talvena ja viimeiset portit asennetaan keväällä 2019. Porttien uusiminen tehdään talvisin Saimaan kanavan liikennekatkojen aikana. Uudet portit ovat kestävämpiä ja talviliikenneominaisuuksiltaan parempia kuin vanhat portit.

Saimaan kanavan 1960-luvulla rakennetut alaportit ovat tulleet teknisen ja taloudellisen käyttöikänsä päähän. Siksi ne uusitaan.

”Alkuperäisiä portteja ei ole suunniteltu nykyisenkaltaiseen talviliikenteeseen ja niitä on täytynyt korjata vuosien varrella useaan otteeseen. Nyt asennettavat uudet portit ovat muun muassa kestävämpiä ja talviliikenneominaisuuksiltaan huomattavasti parempia kuin vanhat portit”, kertoo sisävesiväylät -yksikön päällikkö Tero Sikiö Liikennevirastosta.

Sikiö täsmentää, että uudet portit ovat myös helpompia huoltaa. ”Uudet portit suunnitellaan vanhasta poiketen kotelorakenteisiksi. Toiminnaltaan ne ovat hydraulitoimisia salpausportteja, kuten nykyisin käytössä olevat portit.”

Ensimmäisenä uusitaan Saimaan kanavan suurimman sulun alaportit

Kanavalla uusitaan ensimmäiseksi Mälkiän sulun alaportit. Tämä tapahtuu talvella 2016–2017 Saimaan kanavan liikennekatkon aikana. Hommiin päästään tammikuun puolivälissä, eli heti, kun Saimaan kanavan liikennekausi päättyy. Liikennekatkon pituus voi olla 2-3 viikkoa normaalia pidempi. Uusi liikennekausi on tarkoitus aloittaa huhtikuun loppupuolella. Mälkiän sulun uusintatyössä urakoitsijana on Meritaito Oy.

Alaportit uusitaan yhteensä kahdeksalla Saimaan kanavan sululla. Loppujen seitsemän sulun uusimisjärjestys ja kilpailutukseen sisällytettävät kokonaisuudet päätetään talvella 2017. Kilpailutus suoritetaan joko yhdessä tai kahdessa osassa. Kilpailutusaikataulu tarkennetaan Mälkiän sulun alaporttien uusintatyön valmistuttua.

Saimaan kanavan alaporttien uusiminen kuuluu niin kutsuttuun liikenneväylien korjausvelkaohjelmaan. Alaporttien uusimiseen on myönnetty 9,5 miljoonan euron rahoitus vuosille 2016–2018.

Lisätietoja

Liikennevirasto,
Yksikön päällikkö Tero Sikiö,
puh. 029 534 3409
etunimi.sukunimi(at)liikennevirasto.fi

Meritaito Oy,
Liiketoimintajohtaja Timo Luukkonen,
puh. 040 5960331
etunimi.sukunimi(at)meritaito.fi