null
null Maanteiden liikenneonnettomuuksissa on kuollut tänä vuonna yli 100 ihmistä

Maanteiden liikenneonnettomuuksissa on kuollut tänä vuonna yli 100 ihmistä

Julkaistu 21.09.2016
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Suomessa maanteiden liikenneonnettomuuksissa on tämän vuoden tammi-heinäkuussa menehtynyt alustavien tietojen mukaan 103 henkilöä. Heistä jokainen on liikaa. Keskiviikkona 21.9. Suomessa ja muualla Euroopassa vietetään liikenneturvallisuuspäivää teemalla "kukaan ei kuole liikenteessä". Voit osallistua teemapäivään haastamalla itsesi ja kaverisi tekemään liikenneturvallisuuslupauksen osoitteessa www.tispol.org/edward.

Suomessa maanteiden liikennekuolemat ovat vähentyneet merkittävästi 2000-luvulla. Silti kuolemaan johtavia onnettomuuksia on liikaa. Viime vuosina maanteillä on menehtynyt noin 200 henkilöä vuodessa. 2010-luvulla valtakunnan tieliikennekuolemista maanteillä on tapahtunut noin 70 % ja onnettomuuksistakin hieman päälle 50 %.

Tieliikenneturvallisuuden kansainvälisessä vertailussa Suomi pärjää hyvin, mutta parannettavaakin on. Asukaslukuun suhteutettuna Suomessa kuolee tieliikenteessä vähemmän ihmisiä kuin EU-maissa yleensä. Toisaalta Pohjoismaissa, kuten Ruotsissa ja Norjassa, tieliikenteen turvallisuus on parempi kuin Suomessa. Euroopassa tieliikenteessä kuolee joka päivä noin 70 henkilöä ja loukkaantuu vaikeasti useita satoja.

Haasta itsesi ja kaverisi antamaan liikenneturvallisuuslupaus

Suomessa ja muualla Euroopassa käännetään 21.9. katseet liikenneturvallisuuden parantamiseen. Teemapäivä kulkee nimellä Project EDWARD, joka koostuu sanoista European Day Without A Road Death. Viime vuonna 21.9. kukaan ei Suomessa menehtynyt tieliikenteessä, joten tänäkin vuonna päivälle ilman liikennekuolemia on hyvät mahdollisuudet.

Voit osallistua Liikennekuolemattomaan päivään haastamalla itsesi ja kaverisi tekemään liikenneturvallisuuslupauksen osoitteessa www.tispol.org/edward. Päivä ilman liikennekuolemia on mahdollinen!

Asiantuntijan vinkit turvallisempaan tieliikenteeseen

Tieliikenteessä turvallisuuteen jokainen vaikuttaa omilla valinnoillaan. Esimerkiksi riittävän turvavälin pitäminen antaa kuljettajalle enemmän aikaa reagoida yllättävissä tilanteissa.

"Jos auto ja kuski ovat kunnossa, voi pitempään matkaan valmistautua tarkistamalla ajokelin ja reitin varrella olevat tietyöt tarvittavan matka-ajan arvioimiseksi. Ajokelin voi tarkistaa kätevästi esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen sivuilta. Tietyöt sekä kelikamerakuvat löytyvät taas Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta", neuvoo liikennejärjestelmäasiantuntija Auli Forsberg Liikennevirastosta.

Jalan ja pyörällä liikkuvien on hyvä varmistaa näkymisensä heijastavin materiaalein, varsinkin kun vaateparsi tuppaa syksyn edetessä olemaan yhä mustempi.

Forsberg suosittelee liikenteeseen lähtijöitä pitämään järjen mukana ja unohtamaan kiireen. "Kiire on yksi liikenneturvallisuuden pahimmista vihollisista. Kiireessä ajonopeudet karkaavat, ryntäillään ajatuksissa ja ennakointi unohtuu. Nämä taas altistavat virheille, vaaratilanteille ja kolareille", Forsberg kertoo.

Infografiikka maanteiden liikennekuolemista