Takaisin

ENTER HELSINKI - taidetta kaupungin vilkkaimmilla sisääntuloväylillä

ENTER HELSINKI - taidetta kaupungin vilkkaimmilla sisääntuloväylillä

Helsingin sisääntuloväylät muuttuvat Helsingin juhlaviikkojen aikaan elämyksellisiksi taiteen tiloiksi, kun ENTER HELSINKI -taidekokonaisuus tuo ääntä ja valoa hyödyntävät teokset ihmisvirtojen keskelle.

Helsingin juhlaviikot 15.8.–1.9. tuovat päärautatieasemalle, lentokentälle ja Länsiterminaaliin taideinstallaatioita. Väylä mahdollisti taideinstallaatioiden toteutuksen tarjoamalla tilat ja turvallisuuden teoksille Helsingin päärautatieasemalla ja Helsingin lentokentällä.

Rautatieasemalla sijaitseva taideinstallaatio on elektronisen musiikin artisti Jon Hopkinsin ja audiovisuaalisen suunnittelija Ville Hyvösen yhteisteos, joka sävyttää laiturialuetta eri tavoin päivänvalon määrän vaihdellessa. Lentoaseman juna-asemalle johtavan käytävän varrella nähdään Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan valokuvaa, instrumentaalista rytmimaailmaa ja videoprojisointina koettavaa tanssia yhdistävä Enter Me -teos. Länsiterminaalin Timo Kaukolammen ja Jenni Pystysen Silent Sea -teos hyödyntää lähtöaulan avaraa tilaa ja kohti horisonttia avautuvaa näkymää. Teos koostuu aallon tapaan ilmavirran mukana liikkuvista ja valoa heijastavista osasista rakentuvasta installaatiosta sekä rytmisestä musiikkimaailmasta.

Taideteokset kannustavat pohtimaan saapumisen ja lähtemisen teemoja


Teokset toivottavat ohikulkijat tervetulleiksi Helsinkiin ja kutsuvat pysähtymään arjen keskellä. Samalla ne haastavat pohtimaan saapumisen, lähtemisen, odottamisen ja vapaan liikkumisen teemoja uusin keinoin. Lentoaseman Enter Me -teos sijaitsee Helsingin lentokentän junalaiturialueelle johtavalla vilkkaalla käytävällä, josta useimmat ohikulkijat pyyhältävät nopeasti ohi. Ohikulkijuus puhutti teoksen taiteilijoita.

”Teosta luodessamme, pohdimme mieheni Sami Yaffan kanssa paljon sitä, mitä ohikulkijuus tarkoittaa. Tarkoituksena on haastaa julkisen tilan jäykkyyttä ja sitä, mikä julkisessa tilassa on sallittavaa ja mikä ei. Tanssiminen juna-asemalla tai tuntemattomalta saadut kehut voivat aikaansaada kohtaamisia ihmisten välillä, mihin teos pyrkiikin kannustamaan”, Koutaniemi kuvailee Enter Me -installaation tekoprosessia.

Myös rautatieaseman teoksen taiteilija Ville Hyvönen kertoo tilan puhutelleen häntä teoksen luomisvaiheessa.

”Rautatieasema on rauhaton tila, jossa vilisee ihmisiä eri vuorokauden aikoina. Myös iltaisin ja yöaikaan asemalla vietetään aikaa, jonka vuoksi se onkin tilana taiteelle erityisen kiinnostava”, kertoo Hyvönen.

Helsingin juhlaviikot on Suomen suurin taidefestivaali, jota juhlitaan ympäri kaupungin 15.8.–1.9.2019. ENTER HELSINKI -teokset ovat koettavissa koko festivaalin ajan Helsingin päärautatieasemalla, T2 Länsiterminaalissa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Länsiterminaalin lähtöaulaan on pääsy ainoastaan laivamatkustajilla.


reaktionapit