Hyppää sisältöön

Bottenhavets pärla blir snart ännu ståtligare – Enskärs fyr iståndsätts i sommar

Publicerad 17.8.2020

På Enskär hör man kompressorn väsa i sommar när den 187-åriga fyren iståndsätts. Entreprenaden omfattar till exempel reparation av fönster, yttertak och lykthus. Förutom fyren charmar även den karga naturen på ön.

Reparationsarbetet på Enskärs fyr slutförs senast den 24 september. Till vänster byggplatschefen Christoffer Eggert från Oteran.

Fasaden och fönstren repareras

Enskärs rödvitrandiga fyr är täckt med en klart orange presenning, eftersom sjömärket iståndsätts i sommar. Entreprenaden fascinerar turisterna på ön i Bottenhavet, som hör väsandet från kompressorn och dunket från byggställningarna.

– Det går inte att besöka fyren under iståndsättningsarbetet, men under veckosluten kan besök eventuellt lyckas beroende på arbetssituationen och -faserna. Vi prutar dock inte på säkerheten för anställda och potentiella besökare, berättar Olli Lehtinen, projektchef vid farledshållningen vid Trafikledsverket.

Trafikledsverket konkurrensutsatte renoveringsentreprenaden på Enskär och Oteran Oy vann entreprenadtävlingen. Fyren som färdigställdes 1833 reparerades senast 1986. Ställningarna vid foten av fyren, blästringssandsäckarna och burarna skvallrar om arbetets omfattning.

– Till entreprenaden hör till exempel renovering av fasaden, fönstren, yttertaket och innerplattan, säger byggplatschefen Christoffer Eggert.

Restaureringen har inletts med våtsandblästring. Med den lösgörs asbest som använts i ytfärg vid tidigare restaureringar: den rikliga användningen av asbest som bindemedel för målarfärg minskade i Finland först på 1970-talet. Att blästra hela fyren räcker 2–3 veckor och samtidigt tvättas fasaden. 

– Vi arbetar stegvis och emellanåt samlar vi ihop den fuktiga asbesthaltiga sanden. På så sätt skyddar vi också den känsliga naturen i Bottenhavets nationalpark, konstaterar Eggert. 


Fyrens lykthus.Till reparationsentreprenaden hör till exempel reparation av fyrens lykthus. Bakom glaset till vänster projektchefen vid farledshållningen Olli Lehtinen från Trafikledsverket och till höger byggplatschefen Christoffer Eggert från Oteran. 

30 kvadratmeter väggyta att lappa

Efter blästrings- och rengöringsarbetena utförs pikhuggningen, dvs. avlägsnandet av betong som under årens lopp delvis spruckit, samt grundningen, lappandet och målandet. Det finns uppskattningsvis 30 kvadratmeter sprucken betong i fyren.

– På insidan lappar vi till exempel golvet i övre delen, där det en gång i tiden har funnits en kamin. Likaså rengörs lampornas ytor, säger Eggert.

Bottniska vikens högsta fyr iståndsätts uppifrån och nedåt: att lappa den övre delen räcker tre veckor och att lappa fasaden räcker ungefär fem veckor. Åskledarna och jourrummets ytor förnyas också.

Enskär ligger mer än tjugo kilometer från fastlandet, och det tog lång tid att få fram transportutrustningen – till exempel 86 burar – till ön. Restaureringen av fyren tar uppskattningsvis ungefär fyra månader i anspråk.

– Reparationsarbetet slutförs senast den 24 september. Sommaren är den bästa tiden att iståndsätta fyren, eftersom luften blir för fuktig på hösten, berättar Eggert. 

En flytväst gjord av barken från korkbok. Inne i fyren finns bitar av sjöfartens historia. Här är en flytväst gjord av barken från korkbok. 

Fyren avspeglar sjöfartens förflutna

Bakom fyren på Enskär döljer sig en anekdot från början av 1800-talet: när Finland överfördes från Sveriges kung till ryska storfurstendömet ville kejsare Alexander I visa sin makt på Bottenhavet.

– Kejsaren hotade att komma och kontrollera att fyren är tillräckligt stor, berättar Kari Laaksonen, som ansvarar för turismen på ön.

I allmänhet rör man sig i smala trappor i fyrar, men på Enskär är även trapporna breda och massiva.

Det förgångna livet förnims också via de gamla föremålen som förvarats i fyren. I trapporna kan man beundra till exempel flytvästar tillverkade av barken från korkbok, gamla korgar som suttit på sjömärken och radioutrustning.

– På insidan finns några förkolnade taksparrar som kan härstamma från Åbo domkyrka före branden. På 1800-talet bodde lotsar och andra tjänstemän på Enskär, säger Laaksonen.

Ett vit hus på Enkär. På 1800-talet bodde lotsar och andra tjänstemän på Enskär. 

Låsbräken och andra naturens under

Förutom fyren gör även öns natur starkt intryck. På Enskär representeras fåglarna av bland annat tobisgrissla och höksångare. I skogen rör sig näpna lamm och på ön finns ett brett spektrum av olika växtarter.

– Till exempel låsbräken, tulkört och vejde trivs på Enskär, konstaterar Laaksonen.

Den karga med vackra ön och fyren som snart är ännu ståtligare än tidigare har besökare såväl från hemlandet som från andra sidan av jordklotet.

– Många av besökarna kommer från Finland och Sverige, men turister kommer också från Brasilien, USA och till och med Australien, säger Laaksonen.

Blommor på Enkär. På ön trivs ett brett spektrum av olika växter från låsbräken och vejde till kaveldun.


Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv